"Ριμπάουντ" με οικιστικά ακίνητα ετοιμάζουν οι πλούσιοι παγκοσμίως
"Ριμπάουντ" με οικιστικά ακίνητα ετοιμάζουν οι πλούσιοι παγκοσμίως

"Ριμπάουντ" με οικιστικά ακίνητα ετοιμάζουν οι πλούσιοι παγκοσμίως

Το 2022 αποδείχθηκε μια "κακή" χρονιά για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια καθώς έχασαν συνολική περιουσία κατά 10% ή $10,1 τρισ. σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.03.2023

Το 2022 αποδείχτηκε πως δεν ήταν μια καλή χρονιά για τους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Σύμφωνα με τη 17η έκδοση της ετήσιας έκθεσης της εταιρείας συμβούλων ακίνητης περιουσίας Knight Frank τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια που ανήκουν σε άτομα με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων καθαρά από υποχρεώσεις κατέγραψαν τις χειρότερες απώλειες από τη δεκαετία του 1930.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η συνολική περιουσία τους μειώθηκε κατά 10% ή κατά 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οπως αναφέρει η Knight Frank σε απόλυτες τιμές, η απώλεια των 10,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ισοδυναμεί περίπου με το ετήσιο ΑΕΠ της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας μαζί. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη όπου οι μεγάλες περιουσίες μειώθηκαν κατά 17%. Ακολουθεί η Αυστραλασία (-11%), η Αμερική (-10%), η Ασία (-7%) και η Αφρική (-5%). 

Στο επίκεντρο τα οικιστικά ακίνητα

Οι πλούσιοι του κόσμου πρέπει να κοιτάξουν μέσα από τα "καυτά" στοιχεία για τον πληθωρισμό, τους πιο περιοριστικούς όρους δανεισμού και την κρίση κόστους ζωής για να εκμεταλλευτούν τις πιθανότητες καθώς εξελίσσονται εν μέσω της φετινής οικονομικής ανάκαμψης. «Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από αυτούς τους κινδύνους», υποστήριξε ο Liam Bailey, Επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας έρευνας στην Knight Frank. «Καθώς η περιστροφή των επιτοκίων πλησιάζει -αργότερα μέσα στη χρονιά- πιστεύουμε ότι το κλίμα της αγοράς θα αλλάξει γρήγορα και οι επενδυτές πρέπει να είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τις πολύ πραγματικές ευκαιρίες που αναδύονται στις παγκόσμιες αγορές ακινήτων».

Σύμφωνα με τον Knight Frank, τα οικιστικά ακίνητα θεωρούνται επί του παρόντος ως η πιο επιθυμητή επιλογή μεταξύ των πλουσίων και των διάσημων όταν πρόκειται για το πού πρέπει να επενδύσουν καλύτερα τα χρήματά τους, πιο ασφαλή από τον χρυσό. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή ο COVID έχει πυροδοτήσει μια τεράστια επιθυμία για "ευελιξία" μεταξύ των πλουσιότερων του κόσμου. 

«Το 13% των UHNWI (επενδυτών με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία) που σχεδιάζουν να αποκτήσουν δεύτερο διαβατήριο ή υπηκοότητα είναι η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει η έκθεση. «Η έκρηξη στους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες μόλις αρχίζει».

Πολυτελή ακίνητα

Κατά μέσο όρο, ένας "υπερπλούσιος" επενδυτής έχει τα 2/3 της περιουσίας του σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, κατανεμημένα περίπου ομοιόμορφα μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Κατά μέσο όρο ο καθένας κατείχε 3,7 σπίτια το 2022, από 2,9 μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκριτικά, σύμφωνα με την Knight Frank, επενδύουν μόνο περίπου το τέταρτο της καθαρής τους αξίας σε μετοχές και μόλις το 17% σε ομόλογα. Το υπόλοιπο βρίσκεται σε ιδιωτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια, τέχνη, κλασικά αυτοκίνητα, χρυσό και ακόμη και ένα μικρό ποσό σε κρυπτονομίσματα. 

Η πιο ελκυστική πόλη για τους εξαιρετικά πλούσιους αυτή τη στιγμή είναι το εμιράτο του Ντουμπάι. Η εισαγωγή μιας νέας χρυσής βίζας παρέχει ένα μονοπάτι για μακροχρόνια διαμονή και συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των κατοικιών στον κλάδο των πολυτελών ακινήτων κατά 44% πέρυσι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Ωστόσο, με εξαίρεση ορισμένες σημαντικές αγορές πολυτελών ακινήτων όπως το Ουέλινγκτον και το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, οι εξαιρετικά πλούσιοι θέλουν να το ζήσουν ή τουλάχιστον να απολαμβάνουν τους καρπούς του πλούτου τους πιο συχνά από πριν.

«Η πανδημία εστίασε το μυαλό των ανθρώπων στο να ζήσουν για το σήμερα», υποστήριξε ο Mark Harvey, επικεφαλής διεθνών πωλήσεων της Knight Frank. «Αγορές όπως η Προβηγκία, η Τοσκάνη, οι Γαλλικές Άλπεις και τα Μπαρμπάντος ήταν μεταξύ των δημοφιλών προορισμών μας χωρίς να εγκαταλείψουμε τις έρευνες το 2022».