Ριζική ανάπλαση της πλατείας Αρμενίων στον Ν. Κόσμο
Ριζική ανάπλαση της πλατείας Αρμενίων στον Ν. Κόσμο

Ριζική ανάπλαση της πλατείας Αρμενίων στον Ν. Κόσμο

Ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε τα έργα ανάπλασης.
RE+D magazine
27.09.2023

Πράσινο, σκιάσεις, ψυχρά υλικά, νέες υποδομές και αστικό εξοπλισμό, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της ιστορικής «Πλατείας Αρμενίων» από τον Δήμο Αθηναίων.

Η εμβληματική πλατεία, η οποία περικλείεται από τη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού και τις οδούς Βολταίρου, Στρογκόνωφ και Καλλιρρόης, υπήρξε για πολλά χρόνια ένας εγκαταλελειμμένος χώρος. 

Η πλατεία επανασχεδιάστηκε και έγινε πλέον ανοικτή και ασφαλής, με σύγχρονες προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών, αλλά και στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το πράσινο της πλατείας ενισχύθηκε με 19 νέα δέντρα και μεγάλα παρτέρια, ενώ για τα υλικά δαπεδόστρωσης χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά και συγκεκριμένα κυβόλιθοι δύο αποχρώσεων, ώχρας και κόκκινου.

Δημιουργήθηκε, επίσης, ένα νέο σιντριβάνι με επιδαπέδιους πίδακες, έτσι ώστε το νερό να γίνει στοιχείο παιχνιδιού και να προσελκύσει όλες τις ηλικίες, εντάσσοντας μια δραστηριότητα η οποία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν ένα ευχάριστο, φιλικό και πιο δροσερό περιβάλλον για τους επισκέπτες, ενώ πετυχαίνουν και τη χαμηλή κατακράτηση ποσοτήτων θερμότητας.

Στο χώρο τοποθετήθηκαν πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά που δημιουργούν κατάλληλα σκιασμένους χώρους, αλλά και καθιστικά που κάνουν πιο άνετη τη διαμονή των επισκεπτών στην ανανεωμένη πλατεία. Κάτω από τις πέργκολες τοποθετήθηκαν μεταλλικά καθιστικά, με στοιχεία ξύλου, ενώ κοντά στο νέο σιντριβάνι και στο τμήμα της πλατείας προς την οδό Καλλιρρόης μπήκαν καθιστικοί πάγκοι από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλο.

Τέλος, για την ασφάλεια των επισκεπτών της πλατείας, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά τύπου LED, τα οποία προσφέρουν περισσότερο αλλά και ποιοτικότερο φως, ενώ για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία κατασκευάστηκαν ράμπες στα πεζοδρόμια και όδευση τυφλών που οδηγεί στο εσωτερικό της πλατείας.