Η σταθερή προοπτική καταγράφει ισορροπημένους κινδύνους στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδας, παράλληλα με την προσδοκία ότι θα διατηρηθεί η πολιτική για επίτευξη των στόχων πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συνεχίσουν να οδηγούν στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ανοδικό σενάριο
Ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει σε επίπεδα κρατών με αντίστοιχη αξιολόγηση γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού για παρατεταμένη περίοδο και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων του NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα.
Πτωτικό σενάριο
Ο οίκος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμένεται.
Η S&P αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Προβλέπει δε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026.
Το καθαρό ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 146% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο θα αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη βελτίωση από το ανώτατο όριο του 189% του ΑΕΠ το 2020. Αν και παραμένει υψηλό, το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούνται από τον οίκο καθώς η μέση σταθμισμένη λήξη του χρέους της γενικής κυβέρνησης ήταν 19,7 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων καταλαμβάνουν επί του παρόντος ένα σχετικά μέτριο 5,7% των εκτιμώμενων εσόδων της γενικής κυβέρνησης.
Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανταλλαγής επιτοκίων διευκολύνει ουσιαστικά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης – που αναμένεται να ενισχυθεί από τα έσοδα του μεγάλου προγράμματος ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας (που εκτιμάται σε περίπου 37,2 δισ. ευρώ, ή 17% του ΑΕΠ, τον Οκτώβριο του 2023).
Όπως και άλλες μικρές ανοιχτές οικονομίες, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό περιλαμβάνει κινδύνους από πιθανή οικονομική επιβράδυνση που μπορεί να επηρεάσει τους σημαντικούς εξωτερικούς τομείς του τουρισμού ή της ναυτιλίας, ή μια άλλη ξαφνική άνοδο των τιμών της ενέργειας.