Σύμφωνα με το travel.gr την εικόνα αυτή υποστηρίζουν και σχετικές μελέτες, όπως αυτή που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και σύμφωνα με την οποία από το 1951, σχεδόν τα μισά από τα 169 χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας έχουν κλείσει λόγω έλλειψης χιονιού. Όμως, για τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα που τα πλαισιώνουν, βουνό δεν σημαίνει μόνο σκι.
Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις που να μην επηρεάζονται από τις όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, οι τουριστικές επιχειρήσεις του χιονιού στρέφονται σε διαφοροποίηση της πηγής των εισοδημάτων τους και μετατρέπονται σε επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Στο Alaya Bay των Ελβετικών Άλπεων έχει δημιουργηθεί μία εντυπωσιακή εγκατάσταση για τους λάτρεις του σερφ. Πρόκειται για μία τεράστια, υπαίθρια πισίνα, η οποία περιλαμβάνει κύματα όλων των μεγεθών και των τύπων, μεταφέροντας τη Χαβάη στα βουνά της Ελβετίας. Μεταξύ άλλων, το κέντρο προσφέρει μαθήματα σερφ, διαμονή και επιλεγμένες υπαίθριες δραστηριότητες.
Στη Γαλλία, το La Sambuy του οποίου οι πίστες για σκι λειτουργούσαν κάποτε 4 γεμάτους μήνες και πλέον δεν προσφέρονται ούτε για 4 εβδομάδες, συνεχίζει τη διαδικασία μετάβασης του κέντρου από χειμερινός προορισμός σε προορισμός 4 εποχών. Πλέον, το κέντρο επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο, ώστε να είναι πια συμβατό με την κλιματική αλλαγή, να γίνει πιο προσοδοφόρο για την κοινότητα Faverges-Seythenex και τους κατοίκους της, καθώς και φιλικότερο προς το περιβάλλον. Για όσο διάστημα ήταν κλειστά, τα lift το βουνό ήταν ανοιχτό και υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης υπαίθριων χειμερινών δραστηριοτήτων, όπως ξεναγήσεις και πεζοπορία στη φύση.
Ένα ακόμη χιονοδρομικό θέρετρο της Γαλλίας το οποίο πρωτοπορεί, είναι το Métabief το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λωζάνη. Το σχετικά χαμηλό υψόμετρο στα 1.463 μέτρα, προμηνύει ότι οι επισκέπτες δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν σκι μετά το 2035, καθώς η κλιματική κρίση έχει καταστήσει ασταθή τη χιονόπτωση κάτω από τα 2.000 μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για ορισμένους το κόστος του τεχνητού χιονιού και τις μικρές χειμερινές περιόδους, το καλοκαίρι αποδεικνύεται πιο κερδοφόρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Fai della Paganella στην Ιταλία, το οποίο πλέον υποδέχεται περισσότερους ποδηλάτες το καλοκαίρι, παρά σκιέρ τον χειμώνα.