Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Ακολουθούν και νέες αυξήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο
RE+D magazine
05.05.2022

Στην αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 22 ετών προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed έθεσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος μεταξύ 0,75% και 1% με ομόφωνη απόφαση ενώ προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις προσεχείς συνεδριάσεις πολιτικής τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε μια προσεχή συνεδρίαση, ένα σχόλιο που προκάλεσε ράλι στο χρηματιστήριο.

Από την άλλη κατέστησε σαφές ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που έχει ήδη στο μυαλό της η Fed «δεν θα ήταν ευχάριστες», καθώς αναγκάζουν τους Αμερικανούς να πληρώνουν περισσότερα για τα στεγαστικά τους δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτων, ενώ πιθανώς μειώνουν τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων.

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία των περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που συσσωρεύτηκαν κατά τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ως άλλος μοχλός για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν απότομα, ενώ το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι των άλλων νομισμάτων.

Με πληροφορίες από το REUTERS