Σε διαδικασία πτώχευσης μεγάλοι developers στη Γερμανία
Σε διαδικασία πτώχευσης μεγάλοι developers στη Γερμανία

Σε διαδικασία πτώχευσης μεγάλοι developers στη Γερμανία

RE+D magazine
16.10.2023

Αρνητική τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στον κλάδο των ακινήτων αλλά και των κατασκευών στη Γερμανία με την Gerch Group η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη του έργου Quelle Building στην Νυρεμβέργη να οδεύει στην πτώχευση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg πρόκειται για άλλο ένα σοβαρό πλήγμα σε μια ήδη "πληγωμένη" αγορά ακινήτων η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, αλλά επιδεικνύει εμφανώς τα τρωτά της σημεία. 

Τη στιγμή που οι επενδυτές προσηλώνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα προβλήματα της Gerch υποδεικνύουν πως οι εργολαβικές είναι αυτές οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Εκτός της Gerch, η Euroboden η οποία συνεργάζεται με τον γνωστό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, έχει εισέλθει και αυτή σε προκαταρκτική διαδικασία πτώχευσης, όπως έχει κάνει και η Project Immobilien Group.

Στη χώρα, οι αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων βρίσκονται σε χαμηλό από το 2014, σύμφωνα με την Savills. 

Η Vonovia SE,  προειδοποίησε πως τα οικονομικά της στοιχεία είναι «σχεδόν μη βιώσιμα», ενώ ο επικεφαλής της Commerz Real δήλωσε ότι «η ταχύτητα της διόρθωσης στην αγορά είναι τεράστια. 

Η ύφεση στη γερμανική αγορά ακινήτων ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και το τελευταίο τρίμηνο βλέπουμε όλο και περισσότερες εργολαβικές να καταρρέουν».