Σε ελεύθερη πτώση η Ασιατική αγορά ακινήτων
Σε ελεύθερη πτώση η Ασιατική αγορά ακινήτων

Σε ελεύθερη πτώση η Ασιατική αγορά ακινήτων

Η αγορά του real estate στο Χονγκ Κονγκ έχει "βυθιστεί" σχεδόν 20% από τα υψηλά της.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.12.2023

Η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ έχει "βυθιστεί" σχεδόν 20% από τα υψηλά της και μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσει κάποιος ακίνητα - αλλά οι επενδυτές μπορεί να θέλουν να το σκεφτούν δύο φορές πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, σύμφωνα με τον Peter Churchouse, πρόεδρο και CEO της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Portwood Capital.

Με τις τιμές των ακινήτων στην πόλη να έχουν μειωθεί κατά 15%-20% από τα υψηλά τους, ο Churchouse είπε ότι τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ εάν θέλει να αποκτήσει το δικό του σπίτι, αλλά οι επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις θα πρέπει να κοιτάξουν άλλες αγορές όπως της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. 

Οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, επεσήμανε ο ο ίδιος. 

Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να αγοράσουν, «οι τιμές τόσο χαμηλές δεν είναι πιθανώς μια κακή στιγμή για να ψάξουν να αγοράσουν» εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσετε στεγαστικά δάνεια και προκαταβολή, είπε στο «Squawk Box Asia» του CNBC. «Υπάρχουν ακόμη μερικοί κίνδυνοι για τα αρνητικά... αλλά ίσως τα χειρότερα έχουν τελειώσει» συπλήρωσε.

Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν για τέσσερις συνεχείς μήνες. Ο επίσημος δείκτης τιμών κατοικιών διαμορφώθηκε στις 339,2 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 7,9% σε σχέση με πέρυσι και 4,2% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ίσως το πιο εύκολο μέρος στην περιοχή για αγορά και θα πίστευα ότι η Ιαπωνία είναι πιθανώς η δεύτερη θέση», είπε ο ειδικός. Η αγορά αλλού στην περιοχή είναι «γεμάτη με κάθε είδους δυσκολίες και νομικά ζητήματα… Υπάρχουν όλα τα είδη μπανανόδερμων», προειδοποίησε ο Churchouse, εξηγώντας ότι οι αγοραστές κατοικιών σε άλλες χώρες πρέπει είτε να είναι κάτοικος, μόνιμος κάτοικος ή υπάλληλος. «Συχνά, δεν μπορείς να έχεις ακίνητο ως επενδυτής», πρόσθεσε.