Σε γραφεία και λιανεμπόριο επένδυσαν οι ΑΕΕΑΠ το Α' εξάμηνο. Και η κατοικία στο κάδρο
Σε γραφεία και λιανεμπόριο επένδυσαν οι ΑΕΕΑΠ το Α' εξάμηνο. Και η κατοικία στο κάδρο

Σε γραφεία και λιανεμπόριο επένδυσαν οι ΑΕΕΑΠ το Α' εξάμηνο. Και η κατοικία στο κάδρο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ παρά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων
Ειρήνη Θεοφανίδου Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
03.10.2022

Σε νέες επενδύσεις ύψους 198 εκατ. ευρώ προχώρησαν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ το α' εξάμηνο του 2022 παρά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι περισσότερες από αυτές περί τα 77 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε κτίρια γραφείων καθώς στις ΑΕΕΑΠ κατά βάση κατέληξε το χαρτοφυλάκιο της L.P. Ellinas που ειχε βγεί στο σφυρί από τις τράπεζες με τα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι, ενώ η TRADE ESTATES έβαλε στο κάδρο και τα εμπορικά κέντρα επενδύοντας πάνω από 50 εκατ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Νέο προϊόν στο χαρτοφυλάκιο των AEEAΠ η κατοικία με την Prodea να πραγματοποιεί τις πρώτες της κινήσεις σε συνεργασία με την LiveWise ενώ στο χαρτοφυλάκιο της  PREMIA πέρασαν οι φοιτητικές εστίες της HEMLET.  

Σημειώνεται ότι το σημαντικό ενδιαφέρον ειδικά για την αγορά γραφείων της Αθήνας αντικατοπτρίζεται σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 4,5% για το 2021, ενώ αντίστοιχα για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση κατά 2,1%. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα, σε ετήσια βάση, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί αύξησης στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (29,7%) και καταστημάτων (67,9%) και ξενοδοχείων (51,2%), ενώ αντίστοιχα πολύ υψηλοί ρυθμοί, τόσο σε όρους αριθμού νέων αδειών, όσο και σε όρους όγκου, καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των ακινήτων επαγγελματικών χρήσεων, γεγονός ενδεικτικό της ενισχυόμενης ζήτησης και της τάσης ανανέωσης του υφιστάμενου αποθέματος. 

Αναλυτικά οι επενδύσεις των εγχώριων ΑΕΕΑΠ το α' εξάμηνο του 2022

Prodea Investments 

Η ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε την απόκτηση πέντε όμορων οικοπέδων 10,4 χιλ. τ.μ. στο Μαρούσι, Αττική έναντι €13.767.000. Ο σκοπός της απόκτησης είναι η ανάπτυξη, μετά την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου, και η εκμετάλλευση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια συνολικής επιφάνειας άνω των 17 χιλ. τ.μ. Παράλληλα, προχώρησε στην απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. έναντι €528.000. Η ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. την 31 Μαΐου 2022 προέβη στην απόκτηση 17 αγροτεμαχίων στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής επιφάνειας 111 χιλ. τ.μ. επί των οποίων σχεδιάζει την ανέγερση σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής συνολικής επιφάνειας 39,8 χιλ. τ.μ. Την 6 Ιουνίου 2022 απέκτησε ένα πλήρως μισθωμένο κτήριο γραφείων στο Μαρούσι Αττικής, επί των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς συνολικής επιφάνειας 14,1 χιλ. τ.μ., έναντι €35.000.000 και την 22 Ιουνίου 2022  προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου και των εταιρικών μεριδίων πέντε εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες εννέα οικιστικών οικοπέδων και ενός υφιστάμενου κτηρίου κατοικιών, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο, με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση. Το τίμημα για την απόκτηση των εταιρειών ανήλθε σε €16.291.000. Τέλος, στις 26 Ιουνίου 2022, συστάθηκε στην Ιταλία η εταιρεία Fondo Five Lakes – Real Estate reserved closed-end Fund (Italian Real Estate Reserved AIF) η οποία κατέχει το 75% των μεριδίων της Five Lakes και αποτελεί συμμετοχή σε κοινοπραξία

Premia Properties

Η Premia Properties ολοκλήρωσε μέσα στο α' εξάμηνο την απόκτηση μισθωμένου πενταόροφου ακινήτου, 19 διαμερισμάτων, το οποίο λειτουργεί ως φοιτητική εστία, συνολικής επιφάνειας 526,74 τ.μ., επί ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Καστελόριζου 4 στην Κυψέλη, Αττικής. Το τίμημα για την απόκτησή ανήλθε σε € 0,72 εκατ. (μη συμπεριλαμβανομένων εξόδων κτήσης ποσού € 0,05 εκατ.). Παράλληλα προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της Εταιρείας Valor Ι.Κ.Ε. (εφεξής «Valor») η οποία θεωρήθηκε ως εξαγορά μιας ομάδας περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και όχι συνένωση επιχειρήσεων, η οποία διαθέτει, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, μισθωμένο ακίνητο οκτώ ορόφων, 85 διαμερισμάτων το οποίο λειτουργεί ως φοιτητική εστία, συνολικής επιφάνειας 4.666,2 τ.μ., επί ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Βαλαωρίτου 10 & Ορφανίδου στην Θεσσαλονίκη. Το τίμημα για την απόκτησή ανήλθε σε € 2,98 εκατ. Την 25η Μαΐου 2022, η θυγατρική εταιρεία PREMIA ΜΑΡΟΥΣΙ προχώρησε στην απόκτηση μισθωμένου ακινήτου, σχολικών κτιρίων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, συνολικής επιφάνειας 23.113,91 τ.μ., επί ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 515 & Κυπρίων Αγωνιστών στο Μαρούσι, Αττικής. Το τίμημα για την απόκτησή ανήλθε σε € 19,63 εκατ. (μη συμπεριλαμβανομένων εξόδων κτήσης ποσού € 0,17 εκατ.).

Trade Estates

Στις 18/2/2022 η Εταιρεία απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην οποία ανήκε το εμπορικό κέντρο FRORIDA 2 έναντι ποσού €37,216 χιλ. συνολικής επιφάνειας 31,302 τ.μ. στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της BERSENCO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ιδιοκτήτριας του νέου πράσινου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι €18,1 εκατ. Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. 

Trastor

Στις αρχές του έτους η Trastor ΑΕΕΑΠ αναδείχθηκε πλειοδότρια για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023,14 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτήριο γραφείων, ολικής επιφάνειας 2.165,86 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το συνολικό ποσό απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε € 2.351.000. Μέσα στο α' εξάμηνο του έτους υπέγραψε σύμβαση κατασκευής από την 100% θυγατρική της εταιρεία ΔΩΡΙΔΑ Α.Ε. για την προσθήκη νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής ξηρών και ψυκτικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 6.800 τ.μ. περίπου, σε ιδιόκτητη έκτασή της με ήδη υφιστάμενα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής. Στις αρχές Ιουνίου απέκτησε αυτοτελές κτήριο γραφείων 16.795 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Μαρούσι Αττικής επί της συμβολής των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου έναντι € 27.050.000. Μέσα στο καλοκαίρι απέκτησε δύο αυτοτελείς εμπορικές αποθήκες, συνολικής επιφάνειας 17.708 τ.μ., οι οποίες βρίσκονται στο Δήμο Ασπροπύργου Αττικής. έναντι € 12.950.000 και πούλησε αυτοτελές κτήριο γραφείων το οποίο βρίσκεται επί της Αγ. Ανδρέου 3, στην Αγ. Παρασκευή, έναντι συνολικού τιμήματος € 2.700.000. 

ORILINA

Την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) LIMAR S.A. η οποία κατέχει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ. δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη απέκτησε η ORILINA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ από κοινού με τη LAMDA DEVELOPMENT S.A. όπου η ORILINA PROPERTIES κατέχει το 80% και η LAMDA το υπόλοιπο 20%.

Η εταιρεία πραγματοποίησε και την πρωτη της τοποθέτηση στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ανακοινώνοντας την υπογραφή ΜOU με την LAMDA DEVEMOPMENT για την δημιουργία Prive club με εστιατόρια πολυτελείας και «επώνυμες» κατοικίες- διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα αποκτούν αυτόματα συνδρομή στην λέσχη σε οικόπεδα στη περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Τέλος η εταιρεία προχώρησε στην αγορά περίπου 2.000 τ.μ. που εκτείνεται σε 3 ορόφους επί της Εθνικής Αντιστάσεως του «Αρχοντικού Καλαμάρη» που ανήκε στον όμιλο Χαραγκιώνη. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να υπερβεί τα €4.5 εκατ.