Σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ο πρώην κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
Σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ο πρώην κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ο πρώην κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
19.07.2022

Στην αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος στην οδό 26ης Οκτωβρίου 35, όπου στεγάζονταν τα ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης,προχωρούν οι ιδιοκτήτες τεχνική εταιρεία Λ. Μωυσίδης Ο. Εγγλέζος Α.Ε.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα κτιρίων «THESSIS» αποτελεί ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα που βρίσκεται στην περιοχή των Σφαγείων, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια η δυτική είσοδος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ακίνητο λειτούργησε για χρόνια ως σταθμός υπεραστικών λεωφορείων αρκετών γραμμών ΚΤΕΛ, έως ότου κατασκευάστηκε ο κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων «Μακεδονία», στον οποίο μεταφέρθηκαν το σύνολο των σταθμών των ΚΤΕΛ της πόλης της Θεσσαλονίκης. Σήμερα στο συγκρότημα κτιρίων «THESSIS» στεγάζονται επί το πλείστον γραφεία μεταξύ των οποίων και το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛ.ΚΕ.) Θεσσαλονίκης και εμπορικά καταστήματα. 

Το επενδυτικό σχέδιο του Συγκροτήματος Κτιρίων «THESSIS» προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων και την μετατροπή του Κτιρίου Α σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που θα είναι σε θέση να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. 

O συνολικός αριθμός των υφιστάμενων κτιρίων είναι τρία και καλύπτουν επιφάνεια 8.110 τ.μ. (υλοποιημένο ποσοστό κάλυψης: 53,26%), ενώ η συνολική υλοποιημένη δόμηση ανέρχεται σε 12.942 τ.μ. (υλοποιημένος συντελεστής δόμησης: 0,85).

Κρίσιμο στοιχείο για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αποτελεί η κομβική θέση της περιοχής επέμβασης η οποία είναι άμεσα προσβάσιμη, μέσω της 26ης Οκτωβρίου, από όλες τις περιοχές της πόλης, και στον ευρύτερο περιφερειακό και διαπεριφερειακό χώρο μέσω του ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στις οροφές των υφιστάμενων κτιρίων την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μετακίνησης ΑΜΕΑ και τη διατήρηση χώρων στάθμευσης.