Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), στόχος είναι το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική.
Ηδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της “Οικίας Δασοφύλακα” σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο.
Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα. Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου.
Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα.
Από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτηρίου του θερινού Ανακτόρου. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτήριο. Εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Εχει, ήδη, εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α’), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης του Νέου Βουστασίου.
Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η έγκριση οριστικών μελετών για μια σειρά άλλων κτηρίων του κτήματος (Ιπποστάσιο, Καταφύγιο, Κτήριο Φρουράς Τάφων, Δασονομείο, Γαλακτοκομείο, Κτήριο Εποχικών Εργατών).
Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρεί η αποκατάσταση εννέα κτηρίων: Της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη της, της Οικία Αρχικηπουρού, του Κτηρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, έπειτα από τη συμβασιοποίηση του έργου τον Φεβρουάριο τ.ε. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτήρια του συγκροτήματος στάθμευσης, ενώ πρόδρομες εργασίες έχουν συντελεστεί και στα κτήρια της οικίας Φροντιστή και Τηλεπικοινωνιών. Εκπονήθηκε, επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Κτηρίου Προσωπικού.
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτηρίων. Το μουσειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτηρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτήρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Έπαυλη, Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών).
Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτηρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος. Αναλυτικότερα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του Κτήματος, ενώ προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν.
Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται. Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.