Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Share Copy Link
RE+D magazine
03.01.2025

Συνεχίζονται, με γοργούς ρυθμούς, οι εργασίες για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στον Πειραιά, το οποίο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, το 2026.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο για δημιουργία μουσείου στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια τον σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects και έρχεται να προσθέσει στον Πειραιά ακόμα ένα σημείο πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. 

Θα εκτίθενται περισσότερα από 2.500 εκθέματα και  θα παρουσιάζονται πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών, διαθέτοντας άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης και αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα με το νέο κτήριο, αναδεικνύεται και προβάλλεται, ο ταινιόδρομος, ο οποίος εξυπηρετούσε το φόρτωμα των πλοίων

Την κατασκευή έχει αναλάβει η Τέρνα ΑΕ η οποία αναδείχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού οριστικός ανάδοχος για το έργο, με προσφορά ύψους €82.778.258,73(με ΦΠΑ). 

Το έργο χρηματοδοτείται με το ποσόν των 93.000.000 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη σήμερα.

Η κατασκευή του Μουσείου, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2023, με επεμβάσεις σε πρώτη φάση στο κτήριο της Σιταποθήκης, η οποία λειτούργησε, από το Νοέμβριο 1936 ως τα τέλη του 2010. Το ΣΙΛΟ παρουσιάζει έντονες φθορές, τόσο στα μεταλλικά του στοιχεία, όσο και στις οπτοπλινθοδομές του. 

Οι χώροι του Μουσείου, συνολικής επιφανείας 26.380 τ.μ., κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις (7.550 τ.μ.), σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.

Κεντρικός στόχος της μουσειογραφικής μελέτης αποτελεί η εξασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας τόσο σε φυσικό επίπεδο (ράμπες, ασανσέρ, ευρύχωροι χώροι κίνησης μεταξύ των εκθεμάτων), όσο και σε διανοητικό επίπεδο (διαβάθμιση πληροφοριακού υλικού, εκθέματα αφής, επίπεδα ανάγνωσης πληροφορίας, κ.λπ.). Η απόδοση του εκθεσιακού σεναρίου επιτυγχάνεται -κυρίως- με τη χρήση προθηκών (κυρίως εντοιχισμένες ή ελεύθερα διατεταγμένων στο χώρο), βάθρων και ειδικών κατασκευών, εκθεσιακού φωτισμού, ψηφιακών μέσων και εφαρμογών, εποπτικού - πληροφοριακού υλικού και σήμανση σε έντυπη και/ή ψηφιακή μορφή.