Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Ολυμπιακό, η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου επανάφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της επανάχρησης και των αστικών αναπλάσεων δηλώνοντας ότι επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εστιάζουν πλέον σε βιώσιμα και αειφόρα κτίρια, με το… business as usual να έχει αλλάξει ριζικά.
Παράλληλα, η χθεσινή φιέστα ανέβασε ακόμη ψηλότερα τον πήχη των εκδηλώσεων. Η ακριβότερη εταιρεία διοργάνωσης events, με πανευρωπαϊκή παρουσία, γέμισε το λιμάνι drones που σε διαφορετικούς σχηματισμούς οπτικοποιούσαν τους ήχους της ορχήστρας εγχόρδων και πνευστών με θέματα διασκευασμένα τραγούδια διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών με αναφορά στο υδάτινο στοιχείο.
Την ιστορία του σκελετού που στοίχειωνε την πύλη της χώρας για περισσότερες από πέντε δεκαετίες περιγράφει ανάγλυφα η συνομιλία του Δημήτρη Ανδριόπουλου με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Βικέλα που σχεδίασε την αρχική μορφή του κτιρίου.
Δ. Α.: Πώς βλέπετε κύριε Βικέλα τον πύργο;
Γ. Β: Ολοκληρωμένο…
Ο Πύργος του Πειραιά το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών με ύψος 84μέτρα και 22 ορόφους ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου και ολοκληρώθηκε το 1975.
Το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Την μοίρα του εμβληματικού τοπόσημου άλλαξε η απόφαση του νυν δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη να προχωρήσει σε αξιοποίηση του περιουσιακού του στοιχείου.
Το έργο ανέλαβε το κοινοπρακτικό σχήμα Piraeus Tower Α.Ε. που πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό στο οποίο συμμετέχουν η Prodea Investments, από κοινού την Dimand και την EBRD
Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια, ενώ ο δήμος θα βάζει κάθε χρόνο στα ταμεία του 1.010.000 ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής του ενοικίου 2% ετησίως.
Ο συνολικής επιφανείας 29.000 τμ ουρανοξύστης με 3.500 υπόγειους χώρους περιλαμβάνει 19.000 τμ γραφειακούς χώρους 7.000 τμ καταστήματα 700 τμ χώρους εστίασης, και είναι πλήρως μισθωμένος με ενοίκια που έπιασαν τα €30/τμ /μήνα. Από τους πρώτους ενοικιαστές των γραφείων στον Πύργο ήταν η εταιρεία Dialectica, η οποία καταλαμβάνει τους 6 ορόφους (από τον 9ο έως και τον 14ο ), συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ., και η V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη (22ος όροφος), ενώ πρόσφατα έχουν υπογραφεί μισθωτήρια συμβόλαια με ακόμη 4 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ασφαλιστική εταιρεία North Standard.
Στα καταστήματα πρόσφατα εγκαινίαστηκαν το Zara και Zara Home που καταλαμβάνουν χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., και αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα της μάρκας διεθνώς. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του καταστήματος στο ισόγειο και σε τμήμα του πρώτου ορόφου, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. της αλυσίδας αθλητικών ειδών JD Sports, και η αλυσίδα γυμναστηρίων Athlesis.
Στους χώρους εστίασης του 3ου ορόφου θα λειτουργήσει καφέ και εστιατόριο της Nice n’ Easy.