Σε τεντωμένο σχοινί ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα
Σε τεντωμένο σχοινί ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα

Σε τεντωμένο σχοινί ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα

Πώς μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία και τα χρηματιστήρια αν οι αρχές δεν λάβουν δραστικά μέτρα σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.09.2022

Ο ταλαιπωρημένος κλάδος των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να παρασύρει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την οικονομία της χώρας καθώς και το χρηματιστήριο εάν οι αρχές δεν παράσχουν αρκετή υποστήριξη, ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Ο δείκτης Shanghai composite έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12% μέχρι στιγμής εφέτος. Αρκετοί οικονομολόγοι χαμήλωσαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας κοντά στο 3% ή λιγότερο το 2022, καθώς οι έλεγχοι της πανδημίας του Covid και η ύφεση του κλάδου των ακινήτων επιβαρύνουν την ανάπτυξη με τον στόχο επισήμως να τοποπθετείται γύρω στο 5,5% για τη χρονιά.

Αυτό το καλοκαίρι, η αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αγοραστών κατοικιών σχετικά με την ολοκλήρωση των αναπτύξεων έφερε ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα στον τεράστιο τομέα των ακινήτων - και τις ανησυχίες για μετάδοση στην υπόλοιπη οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα η συνήθης πρακτική είναι η προπληρωμή ενός διαμερίσματος πριν ο κατασκευαστής ξεκινήσει την ανάπτυξή του.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley γενικά αναμένουν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προσπαθήσει γρήγορα να σώσει τη βιομηχανία του real estate, συμπεριλαμβανομένου ενός «μεγάλου» ταμείου για να βοηθήσει τους developers να ολοκληρώσουν την κατασκευή των διαμερισμάτων που έχουν μείνει στα... μπετά.

Αυτό θα επιτρέψει στις πωλήσεις και στις τιμές των κατοικιών να σταθεροποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει η έκθεση. Αλλά εάν ένα τέτοιο ταμείο είναι πολύ μικρό και άλλα μέτρα παραμένουν περιορισμένα, οι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο στην οικονομία και τις μετοχές της Κίνας.

Τα σενάρια

Το πόσο άσχημα πιστεύουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να μπουν κάτω από ένα «σενάριο τεστ άγχους» παραθέτουν οι αναλυτές της Morgan Stanley:

  • Οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους έξι έως 12 μήνες - και ενδεχομένως να παραμείνουν χαμηλότεροι για πολύ περισσότερο, εάν το υποθετικό σενάριο των στρες τεστ επιμείνει. 
  • Το ΑΕΠ της Κίνας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί δραστικά, σημειώνοντας μέση ανάπτυξη 2% το 2023.
  • Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, οδηγώντας πιθανότατα το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις πάνω από το 7%. Οι κατασκευές, τα καταλύματα και η τροφοδοσία θα έβλεπαν τις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημόσια οποιοδήποτε είδος fund μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη των κατασκευαστών ακινήτων στην ολοκλήρωση διαμερισμάτων. Την Τετάρτη, ο Li Keqiang ηγήθηκε μιας συνάντησης που έδωσε έμφαση στην υποστήριξη των κατοικιών λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευέλικτη προσέγγιση στην παροχή ειδικών πιστωτικών πολιτικών και ειδικών δανείων.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley περιέγραψαν τη χαλάρωση της πολιτικής για τη στήριξη της ζήτησης ως «την πιο επιθετική από το 2016» και επεσήμαναν τις προσπάθειες των τοπικών κατοικιών να αντιμετωπίσουν ημιτελείς.