Σε χαμηλά Μαρτίου 2017 οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο
Σε χαμηλά Μαρτίου 2017 οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο

Σε χαμηλά Μαρτίου 2017 οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο

Οι οικονομολόγοι "βλέπουν" νέα μείωση των τιμών ακόμη 3% έως 5% μετά το 5% στο 6% που υποχώρησαν εφέτος.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.11.2023

Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών για το μήνα Οκτώβριο στο Χονγκ Κονγκ φρθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2017 σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα τη δημοσιότητα εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων και του "αδύναμου" αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι τιμές των κατοικιών σε μια από τις πιο ακριβές αγορές ακινήτου του κόσμο και χρηματοοικονομικό "κόμβο" της Ασίας, υποχώρησαν κατά 2,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ακολούθησε μια αναθεωρημένη πτώση 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι τιμές μειώθηκαν 4% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους μετά την έκτη μηνιαία πτώση τον Οκτώβριο. Οι κτηματομεσίτες της αγοράς ανέμεναν ότι οι τιμές θα μειωθούν περίπου 5% για ολόκληρο το 2023.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το τέλος χαρτοσήμου θα μειωθεί στο μισό και συγκεκριμένα στο 7,5% από 15% για αγοραστές δεύτερης κατοικίας και ξένους, αλλά ο αντίκτυπος της χαλάρωσης αυτής δεν έχει ακόμη φανεί στην αγορά ακινήτων  που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της πόλης.

«Η αγοραστική δύναμη θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να κυκλοφορήσει, η αγορά στερείται εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Martin Wong, επικεφαλής της έρευνας και συμβούλων για την Greater China στη Knight Frank, ο οποίος αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν ακόμη 3% έως 5% μετά το 5% στο 6. % πτώση εφέτος.