Σε χαμηλό 10 μηνών καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονται στα ύψη
Σε χαμηλό 10 μηνών καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονται στα ύψη

Σε χαμηλό 10 μηνών καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονται στα ύψη

Οι οικοδόμοι αποδίδουν το αποτέλεσμα ξεκάθαρα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα οποία βρίσκονται τώρα σε υψηλό 23 ετών.
RE+D magazine
17.10.2023

Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών στην αγορά μονοκατοικιών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, καθώς οι Αμερικανοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν μια αγορά στην οποία κυριαρχούν τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και το κόστος χρηματοδότησης.

Ο μηνιαίος δείκτης National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market έπεσε τέσσερις μονάδες στις 40 τον Οκτώβριο και η ανάγνωση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά μία μονάδα.

Οτιδήποτε κάτω από 50 θεωρείται αρνητικό. Αυτό σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της εμπιστοσύνης των οικοδόμων.

Οι οικοδόμοι αποδίδουν το αποτέλεσμα ξεκάθαρα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα οποία βρίσκονται τώρα σε υψηλό 23 ετών. Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς σταθερού στεγαστικού δανείου 30 ετών παρέμεινε πάνω από 7% για δύο μήνες. 

Η προσιτότητα έχει πέσει σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Από τα τρία στοιχεία του δείκτη, οι τρέχουσες συνθήκες πωλήσεων μειώθηκαν τέσσερις μονάδες στις 46, οι προσδοκίες πωλήσεων τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν πέντε μονάδες στις 44 και η κίνηση των αγοραστών μειώθηκε τέσσερις μονάδες στις 26.

Προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές, οι αμερικανοί κατασκευαστές κατοικιών χρησιμοποιούν και πάλι περισσότερα κίνητρα. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά χαμηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Περίπου το 62% των κατασκευαστών ανέφερε ότι προσέφερε κίνητρα πωλήσεων κάθε μορφής τον Οκτώβριο, από 59% τον Σεπτέμβριο και ισοδυναμεί με το προηγούμενο υψηλό για αυτόν τον κύκλο που ορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Επιπλέον, το 32% των κατασκευαστών δήλωσε ότι μείωσε τις τιμές των κατοικιών. Αυτό είναι αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο (35%). Η μέση έκπτωση τιμής είναι σταθερή στο 6%.