Σε χώρους πρασίνου μετατρέπονται ιστορικά ακίνητα της Αθήνας
Σε χώρους πρασίνου μετατρέπονται ιστορικά ακίνητα της Αθήνας

Σε χώρους πρασίνου μετατρέπονται ιστορικά ακίνητα της Αθήνας

Δυο χώρου άνω των 17 στρεμμάτων σε Σεπόλια και Ριζούπολη.
Share Copy Link
RE+D magazine
26.05.2023

Δύο χώροι άνω των 17 στρεμμάτων (17.300 τ.μ.) που βρίσκονται στα Σεπόλια και τη Ριζούπολη παραχωρήθηκαν σήμερα στον Δήμο Αθηναίων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ), με στόχο να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και να παραδοθούν προς χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Πρόκειται για την έκταση 13.475 τ.μ. της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ, δίπλα από το εργοστάσιο Κοροπούλη -το οποίο πρόσφατα κατεδαφίστηκε και διαμορφώνεται σε χώρο πρασίνου- καθώς και για ένα οικόπεδο έκτασης 3.811 τ.μ. στη Θερμίδα της Ριζούπολης, που γειτνιάζει με σχολείο και πάρκο. 

Οι Δήμος Αθηναίων και ΚΤΥΠ υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, κάνοντας την αρχή για την αναβάθμιση των δύο χώρων, η οποία αποτελεί και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων. 

Σύντομο ιστορικό του ΒΟΤΡΥΣ

Στο ακίνητο επί των οδών Γράμμου, Σιώκου και Αυλώνος, στα Σεπόλια λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες το αποστακτήριο “ΒΟΤΡΥΣ”. Είχε ιδρυθεί το 1906 από την Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, έκλεισε το 1986, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 το κτίριο αγοράστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με σκοπό την κατασκευή σχολείου, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε. Τα κτίρια του εργοστασίου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (2004), ύστερα από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Σκοπός της σημερινής παραχώρησης -η οποία γίνεται άνευ ανταλλάγματος- είναι αφενός η βελτίωση του κοινόχρηστου χώρου προς όφελος των κατοίκων και αφετέρου η φύλαξη και προστασία του ακινήτου.

Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης -που έχει διάρκεια 5 ετών με προοπτική παράτασης- ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν από τους δημότες.

Συγκεκριμένα, βάσει της σύμβασης, στα σχέδια του δήμου, είναι η διαμόρφωση του χώρου με φυτεύσεις, η δημιουργία διαδρομών περιπάτου και χώρων ανάπαυσης, η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και αστικού εξοπλισμού. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται επίσης ο καθαρισμός και η συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.

Στα κτίρια που βρίσκονται εκτός του χώρου δεν προβλέπονται σε πρώτη φάση κτιριοδομικές ή αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Οποιαδήποτε διαμορφωσή τους σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι χώροι, πάντως, θα καθαριστούν και θα γίνουν οι απαραίτητες μυοκτονίες, ώστε να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης, ενώ για την ασφάλεια των επισκεπτών δε θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτά.

Αξιοποίηση 4 στρεμμάτων πρασίνου και στη Ριζούπολη

Ταυτόχρονα, στον Δήμο Αθηναίων περνά μέσω της ΚΤΥΠ μία έκταση περίπου 4 στρεμμάτων (3.811 τ.μ.) που βρίσκεται επί της οδού Βόλβης, Πιτυούντος, Ερμωνάσσης, Οφιούντος και Κρώμνης στη Θερμίδα της Ριζούπολης και γειτνιάζει με το 22ο Λύκειο Αθηνών, καθώς και με γήπεδο. Ο δήμος σκοπεύει να διαμορφώσει εκεί έναν νέο χώρο πρασίνου και περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης, ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εν γένει καλή χρήση του χώρου, για τον καθαρισμό και τη γενικής φύσεως συντήρηση του συνόλου της ιδιοκτησίας της ΚΤΥΠ ΑΕ, καθώς και για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης που θα απαιτηθεί για τους συγκεκριμένους σκοπούς.

Ο δήμος, προτίθεται να αναμορφώσει τον χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες ως χώρου πρασίνου. Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση του ΒΟΤΡΥΣ, θα διαμορφώσει την έκταση με φυτεύσεις, θα δημιουργήσει διαδρομές περιπάτου και χώρους ανάπαυσης και θα εγκαταστήσει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και αστικό εξοπλισμό. Παράλληλα, θα αναλάβει τον καθαρισμό και τη συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.