Σε υψηλά 4 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο
Σε υψηλά 4 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο

Σε υψηλά 4 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο

Επόμενη κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας η αύξηση των επιτοκίων.
RE+D magazine
20.07.2022

Την ανηφόρα πήρε για άλλο ένα μήνα ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας τον Ιούνιο στο 9,4% δηλαδή σε υψηλά 40 ετών.

Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τις πιθανότητες για μία μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα.

Μία δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Reuters επικεντρώθηκε σε ποσοστό πληθωρισμού 9,3% έναντι 9,1% τον Μάιο.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7. Παρόλο, που τόσο ο Καναδάς, όσο και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το ποσοστό πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο, δεν αναμένεται ότι θα πλησιάσουν κοντά στο επίπεδο αύξησης των τιμών που καταγράφηκε στη Βρετανία.

Η BoE έχει προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την αύξηση του πληθωρισμού, ώστε να μην εδραιωθεί στην βρετανική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι τον Αύγουστο, κατά τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.