Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 9,1% ο πληθωρισμός καθώς η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια συνεχίζεται.
RE+D magazine
22.06.2022

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 9,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Η άνοδος 9,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση 9% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Στις ανακοινώσεις της η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας είπε ότι οι εκτιμήσεις της υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός «θα ήταν υψηλότερος στα επίπεδα του 1982, όπου οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από σχεδόν 11% τον Ιανουάριο έως περίπου 6,5% τον Δεκέμβριο».

Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) διαμορφώθηκε στο 7,9% τους 12 μήνες έως τον Μάιο, από 7,8% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα εφάρμοσε μια πέμπτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, αν και σταμάτησε λιγότερο από τις επιθετικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σε ΗΠΑ και Ελβετία, καθώς φαίνεται να "συγκράτησε" τον πληθωρισμό χωρίς να επιδεινώνει την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση. Το βασικό τραπεζικό επιτόκιο βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό 13 ετών στο 1,25% και η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός του ΔΤΚ θα ξεπεράσει το 11% μέχρι τον Οκτώβριο.