Σημάδια ανάκαμψης στο Κινεζικό κλάδο ακινήτων
Σημάδια ανάκαμψης στο Κινεζικό κλάδο ακινήτων

Σημάδια ανάκαμψης στο Κινεζικό κλάδο ακινήτων

Επιστρέφει σιγά σιγά η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενώ η S&P υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι όταν η αγορά κατοικίας βγει από αυτή την διόρθωση "μπορεί να αλλάξει για πάντα".
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.04.2022

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον Κινεζικό κλάδο ακινήτων φαίνεται να βελτιώνεται, καθώς οι όγκοι συναλλαγών και οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει ενισχύθηκαν από την υπόσχεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τον κλάδο και τη χαλάρωση των πολιτικών.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά ακινήτων υψηλής ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, που πρόκειται να «αλλάξει για πάντα» μετά την πρόσφατη ανατροπή στον κλάδο.

Η S&P Global Ratings ανέφερε σε έκθεσή της στις αρχές Απριλίου ότι η πολιτική χαλάρωσης της Κίνας στην αγορά κατοικιών έχει «πέσει» αλλά ότι θα χρειαστούν αρκετά τρίμηνα για να νιώσουν οι αγορές τις επιπτώσεις. «Όταν η αγορά κατοικιών της Κίνας βγει από αυτή την διόρθωση, μπορεί να αλλάξει για πάντα», ανέφερε η S&P.

«Προβλέπουμε ότι λιγότερες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική υψηλής μόχλευσης που έφερε στο παρελθόν επιτυχία». Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ορισμένες πόλεις και τράπεζες είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν ξανά το κινεζικό real estate μετά από μια βουτιά στις πωλήσεις κατοικιών τους τελευταίους μήνες.

Από τον Μάρτιο, λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης στην αγορά, οι τράπεζες σε περισσότερες από 100 πόλεις στην Κίνα μείωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κατά μέσο όρο κατά 20 έως 60 μονάδες βάσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζου Λαν, διευθυντής του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Σημείωσε επίσης πώς ο Covid είχε επηρεάσει το εισόδημα ορισμένων ανθρώπων και την ικανότητά τους να πληρώνουν έγκαιρα τα στεγαστικά δάνεια.