Σημαντική ανακάλυψη στην τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος
Σημαντική ανακάλυψη στην τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος

Σημαντική ανακάλυψη στην τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος

Πιο βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές δομές υπόσχονται ερευνητές από το Michigan
RE+D magazine
08.03.2024

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος. Τα μέλη του εργαστηρίου DART στο U-M's Taubman College of Architecture and Urban Planning ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη δημιουργία εξαιρετικά ελαφρού σκυροδέματος χωρίς απόβλητα.

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία μειώνει το βάρος κατά 72% σε σύγκριση με το συμβατικό, συμπαγές σκυρόδεμα ίδιου μεγέθους και ανοίγει το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στις κατασκευές.

Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις για την εκτύπωση 3D σκυροδέματος ή 3DCP, στοχεύουν στην ψηφιοποίηση των κατασκευών και στη μείωση της κατανάλωσης σκυροδέματος. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι έχουν γεωμετρικά όρια, περιορίζοντας την εφαρμογή τους σε απλούστερα σχήματα όπως οι ορθογώνιοι τοίχοι. Η νέα προσέγγιση των ερευνητών, "Shell Wall", επιδεικνύει έναν υπολογιστικό σχεδιασμό και μια τεχνολογία ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης που συνδυάζει αποτελεσματικά τη βελτιστοποίηση της τοπολογίας με την 3D εκτύπωση σκυροδέματος.

Η βελτιστοποίηση της τοπολογίας είναι μια τεχνική που δημιουργεί την πιο αποτελεσματική κατανομή υλικού με βάση κριτήρια απόδοσης, όπως η αντοχή ή το βάρος, για ένα δεδομένο σύνολο στήριξης. Με τη δημιουργία ενός υπολογιστικού μοντέλου που συνδυάζει τη μη επίπεδη και μεταβλητή εναπόθεση υλικού με βάση το σχήμα και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων, η ομάδα έχει αναπτύξει μια μέθοδο που επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση του υλικού, τοποθετώντας το ακριβώς εκεί που χρειάζεται.

Οι ερευνητές της ομάδας εξηγούν ότι αυτή η νέα προσέγγιση «εξαλείφει την περιττή υπερβολική δόμηση με υπερβολικές ποσότητες υλικών», επιτρέποντας την κατασκευή καλύτερων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον κατασκευών με χαμηλότερο κόστος. Καθώς τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός στην αρχιτεκτονική συνεχίζουν να προοδεύουν, η τρισδιάστατη εκτύπωση κερδίζει δημοτικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω της ικανότητάς της να δημιουργεί σύνθετα σχήματα και δομές γρήγορα και με λιγότερα απόβλητα.

Επί της παρούσης, κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες 3D σκυροδέματος, όπως η Peri Group, η ICON και η WASP δημιουργούν διαρκώς νέες συνεργασίες, με στόχο να βελτιώσουν τα μελλοντικά αποτελέσματα για αρχιτέκτονες, νεοσύστατες εταιρείες εκτύπωσης 3D σκυροδέματος και τη βιομηχανία σκυροδέματος.