Έπεσαν οι υπογραφές για την διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό
 Έπεσαν οι υπογραφές για την διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό

Έπεσαν οι υπογραφές για την διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό

Αρχίζει άμεσα η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.
RE+D magazine
19.05.2023

Το έργο της «Διπλής Ανάπλασης» και η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, μπήκαν πλέον στη διαδικασία υλοποίησης και τίποτε πια δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων.

Μετά το «πράσινο φως» από την DG Comp προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Δήμο Αθηναίων, όσον αφορά την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τον ανάδοχο που θα αναλάβει να χτίσει τη νέα ποδοσφαιρική αρένα των «πράσινων» στην περιοχή του Βοτανικού, η δημοτική αρχή της Αθήνας και η κοινοπραξία «κολοσσός» των τριών εταιριών που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος) υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή τη σύμβαση για την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Το τελευταίο 48ωρο, όταν εγκρίθηκε από την Commission για την εκταμίευση των €115 εκατ. από το Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων για το έργο, τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων και οι τρεις εταιρίες «έτρεξαν» τις διαδικασίες, προκειμένου τα πάντα να είναι έτοιμα προς... υπογραφή. Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν και κατατέθηκαν οι εγγυητικές συνολικού ύψους €4.838.709,68 που προβλέπονταν στη σύμβαση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των υπογραφών και να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων και με μοναδικό προνόμιο τη θέα στην Ακρόπολη.  

Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας.

Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας-  θα αναβαθμιστεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου.


Η δεύτερη φάση της Διπλής Ανάπλασης: Ο χώρος πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του νέου γηπέδου στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, θα αρχίσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της Διπλής Ανάπλασης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, το Μουσείο  του Παναθηναϊκού, καθώς κι ένα μικρό εντευκτήριο μέσα στο χώρο του Μουσείου.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, το νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» του Παναθηναϊκού θα πρέπει να παραδοθεί προς χρήση μέσα στους επόμενους 36 μήνες, οπότε ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει απ' την εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου 2026/27.