"Σκοτεινά σύννεφα" βλέπει για το παγκόσμιο εμπόριο η Maersk
"Σκοτεινά σύννεφα" βλέπει για το παγκόσμιο εμπόριο η Maersk

"Σκοτεινά σύννεφα" βλέπει για το παγκόσμιο εμπόριο η Maersk

Τι λέει η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που αποτελεί "βαρόμετρο" για τον τομέα των μεταφορών.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.11.2022

Η Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το γ' τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης λόγω των υψηλών ναύλων, αλλά σημείωσε ότι "βλέπει" επιβράδυνση της ζήτησης.

Ο Δανέζικος κολοσσός, που θεωρείται ευρέως το βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (EBITDA) στα $10,9 δισ. για το γ' τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για EBITDA ύψους $9,8 δισ και αύξηση περίπου 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Søren Skou είπε ότι τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» εφέτος οφείλονται στη συνεχιζόμενη άνοδο των ναύλων των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά είπε ότι είναι σαφές ότι έχουν φθάσει στην κορυφή και θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται το δ' τρίμηνο του έτους εν μέσω πτώσης της ζήτησης και χαλάρωσης της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο Skou σημείωσε ότι τα κέρδη από τις θαλάσσιες δραστηριότητες της εταιρείας θα μειωθούν τους επόμενους μήνες.

 «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και την επικείμενη παγκόσμια ύφεση, υπάρχουν πολλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα», είπε ο ίδιος με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Αυτό επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση μεταφορών και logistics. Ενώ αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε μια πιο ήπια αγορά στις θαλάσσιες μεταφορές. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ευκαιρίες ανάπτυξης στο πλαίσιο της επιχείρησής μας Logistics».

Στην έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο, η Maersk επισήμανε μια επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης εμπορευματοκιβωτίων πλοίων εν μέσω αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οπως είπε η εταιρεία η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 2% και 4% το 2022, από την προηγούμενη πρόβλεψη +1% σε -1%.