Στα £2 δισ. οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο του Ην. Βασιλείου το 2023
Στα £2 δισ. οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο του Ην. Βασιλείου το 2023

Στα £2 δισ. οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο του Ην. Βασιλείου το 2023

Ειρήνη Θεοφανίδου
09.01.2024

Τα £2 δισ. έφθασαν το 2023, οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την Knight Frank.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος έφθασε σε υψηλά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, εξασφαλίζοντας συμφωνίες ύψους £615 εκατ σημειώνοντας ένα ισχυρό 31% της επενδυτικής δραστηριότητας ολόκληρου του έτους.

Η Knight Frank αναμένει ότι αυτή η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στα τέλη του 2023 θα συνεχίσει να "χτίζει" δυναμική μέχρι το 2024, με τη ζήτηση των επενδυτών μαζί με πιθανή σταθεροποίηση των επιτοκίων ή ακόμη και τη μείωσή τους, να προμηνύονται όλα θετικά.

Ωστόσο, παρά την πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του 2023, το αυξανόμενο κόστος του χρέους, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και το άνοιγμα της "ψαλίδας" μεταξύ των προσδοκόμενων τιμών αγοραστή και πωλητή συνέβαλαν στη μείωση των deals. Ως εκ τούτου, ο συνολικός ετήσιος όγκος επενδύσεων μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περίπου 57% χαμηλότερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Εξαιρουμένου του 2020 που επηρεάστηκε από την πανδημία του Covid-19, τα επίπεδα επενδύσεων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η ξενοδοχειακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει μια από τις αγορές με τη μεγαλύτερη ρευστότητα και συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στον κλάδο. 

Οι ξένες επενδύσεις το 2023 ανήλθαν συνολικά σε πάνω από £760 εκατ, φθάνοντας το 39% του συνολικού όγκου των συναλλαγών. Η δραστηριότητα από ηπειρωτικούς Ευρωπαίους επενδυτές κατέγραψε ετήσια άνοδο 40% το εξεταζόμενο διάστημα σε πάνω από £350 εκατ, ενώ τα κεφάλαια που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία επίσης κινήθηκαν ανοδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank το πρώτο τρίμηνο του έτους αντιπροσώπευε το 29% των συνολικών ετήσιων επενδύσεων, που ισοδυναμεί με £570 εκατ. συναλλαγών.