Στα €78 δισ. το α' τρίμηνο του 2022 οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα
Στα €78 δισ. το α' τρίμηνο του 2022 οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα

Στα €78 δισ. το α' τρίμηνο του 2022 οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα

Ποιοι κλάδοι καταγράφουν δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά και ποιες αγορές ξεχωρίζουν.
Ειρήνη Θεοφανίδου
21.04.2022

Ο όγκος των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ακίνητα έφθασε τα 78 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας την δεύτερη ισχυρότερη έναρξη νέας χρονίας σύμφωνα με στοιχεία της CBRE.

Ο όγκος των επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 και δεύτερος μόνο μετά την έναρξη ρεκόρ του 2020, όταν οι συνολικές επενδύσεις έφθασαν τα 90 δις ευρώ.

 Η Νότια Ευρώπη γνώρισε το πιο δυνατό ξεκίνημά της σε έναν χρόνο.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία παρουσίασαν ιδιαίτερη "άνθηση", με αυξήσεις 155%, 123% και 105%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οπως λέει η CBRE, η Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασαν επίσης τα ισχυρά επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020.

Οι περισσότερες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν υψηλότερους όγκους πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας (51%) και της Μπενελούξ (27%).

Ωστόσο, η ανάκαμψη στους όγκους δεν ήταν καθολική, με τους όγκους του πρώτου τριμήνου του 2022 να μειώνονται σε επίπεδα του 2021 σε διάφορες αγορές, όπως η Γαλλία (-41%), η Ιρλανδία (-39%) και η Πολωνία (-26%). Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι Σκανδιναβικές χώρες με την Νορβηγία να καταγράφει άνοδο 104%, αλλά την Δανία πτώση.

Σύμφωνα με το CBRE, τα βιομηχανικά ακίνητα κατέγραψαν το ισχυρότερο 1ο τρίμηνο της ιστορίας τους το 2022, με όγκο επενδύσεων αυξημένο κατά 39% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και 52% το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η εν λόγω αγορά ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Νορβηγία (993%), στην Ισπανία (402%), στην Γερμανία (112%) και την Ιταλία (93%), σε σύγκριση με τα επίπεδα της πανδημίας του Covid του 1ου τριμήνου 2021.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα βιομηχανικά ακίνητα υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για αύξηση των ενοικίων που προκύπτουν από τα χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων και τη συνεχιζόμενη έντονη ζήτηση κατοίκων, μεγάλο μέρος της οποίας τροφοδοτείται από τη δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου, στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης.

Ισχυρές επενδύσεις στα γραφεία

Οι επενδύσεις στην αγορά γραφείων ήταν επίσης ισχυρότερες από τα δύο τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 78% το 1ο τρίμηνο του 2021 και 5% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι επενδύσεις στον κλάδο των γραφείων σημείωσαν το υψηλότερο 1ο τρίμηνο στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε "πράσινα" περιουσιακά στοιχεία την ώρα που ο ανταγωνισμός για αυτά παραμένει υψηλός. Από την άλλη πλευρά, τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας προσελκύουν λιγότερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή. Υπήρξαν συνεχείς ενδείξεις ανάκαμψης στον τομέα λιανικής και ξενοδοχείων, με άνοδο 63% και 3%, αντίστοιχα, το 1ο τρίμηνο του 2021 επισημαίνει στην έκθεσή της η CBRE. Η Γαλλία και η Νορβηγία κατέγραψαν τις ισχυρότερες επενδύσεις το εξεταζόμενο διάστημα στο Λιανικό εμπόριο, ενώ η Ισπανία είχε ένα ρεκόρ έναρξης του έτους στα Ξενοδοχεία.

Καθώς οι επιπτώσεις του Covid υποχωρούν, οι καταναλωτικές δαπάνες και τα ταξίδια έχουν αυξηθεί ξανά, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα προς αυτούς τους τομείς. Οι τομείς της κατοικίας και της υγειονομικής περίθαλψης είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν πτώση για το φετινό πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια (-21% έναντι 1ου τριμήνου 2021 και -14% έναντι 1ου τριμήνου 2020).

Το ενδιαφέρον και στους δύο αυτούς τομείς παρέμεινε ισχυρό και η επενδυτική δραστηριότητα επιβραδύνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας αναπτύξεων.