Στα... κάγκελα Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης και Π. Φαλήρου για τις αντικειμενικές
Στα... κάγκελα Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης και Π. Φαλήρου για τις αντικειμενικές

Στα... κάγκελα Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης και Π. Φαλήρου για τις αντικειμενικές

Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες ζώνης στα Νότια Προάστια ξεπερνά το 80% ενώ ο Δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για αύξηση έως και 95%.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.01.2023

Ως "εξοντωτικές" χαρακτηρίζει τις τιμές του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Οπως αναφέρει με ανάρτησή του ο Δήμος "το Ελληνικό και η Αργυρούπολη δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τις απαράδεκτες αυξήσεις που καταγράφηκαν χωρίς λογική και αποτυπώθηκαν στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ την περασμένη χρονιά, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κατοίκους του Δήμου μας. Η αναστάτωση αυτή εύλογα προκλήθηκε αφού η γενικότερη καταγραφή σημειώνει αύξηση της τάξεως από 20% και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις – και δεν είναι λίγες – αγγίζει μέχρι και το 86%". 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο -που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών- συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία, βάσει των οποίων το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά τουλάχιστον την κάθετη μείωση άνω του 50% στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής.

"Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα αιτήματά μας αποτυπώνονται στην εισήγηση – ψήφισμα της Δημοτικής μας Αρχής με την οποία βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και καλούμε ευθέως «το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει άμεσα την επίμαχη υπουργική απόφαση και να τεθεί σε ισχύ άμεσα η προηγούμενη και πιο ορθολογική και ταυτόχρονα να επαναξιολογήσει άμεσα τις τιμές ζώνης και να προβεί διά σχετικής υπουργικής απόφασης στην άμεση, καθολική και σημαντική μείωσή τους, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της πραγματικότητας και να μην οδηγήσουν στη σώρευση χρεών στους κατοίκους της πόλης μας με ανυπολόγιστες και επικίνδυνες συνέπειες" αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Τεράστιες αυξήσεις στο Παλαιό Φάληρο

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος γνωστοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2021. "Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που παρά την τότε εισήγησή μας περί μη αναπροσαρμογής τους, ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 και επέφεραν αυξήσεις 15% έως 65%. Το σημερινό άδικο καθεστώς, αυξάνει δυσβάσταχτα τη φορολογία, οδηγεί σε εκτόξευση των ενοικίων και πλήττει βάναυσα πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στερούνται επιδόματα και βοηθήματα τα οποία λαμβάνουν από ανάγκη και όχι από επιλογή" λέει ο κ. Φωστηρόπουλος και συμπληρώνει ότι "ευελπιστούμε ότι η εισήγησή μας, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, θα εισακουστεί και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις που πλήττουν το σύνολο των δημοτών και των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου".

Η αύξηση στις αντικειμενικές είναι άδικη και πλήττει τους ευάλωτους

Για το θέμα των αντικειμενικών είχε μιλήσει λίγο πριν "φύγει" το 2022 και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος χαρακτήρησε άδικες τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που πλήττουν τους πιο ευάλωτους πολίτες. Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για  ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας να ζητηθεί αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που επέφεραν υπέρογκες αυξήσεις έως και 95% στα ακίνητα της πόλης και ειδικά σε περιοχές που ζουν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. "Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες" τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι αφενός υπάρχει έλλειψη πλαισίου αφετέρου πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που πλήττουν τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας.

"Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, ζητήσαμε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών να μην ξεπεράσει το 55% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο" είπε. "Σήμερα στην Αθήνα έχουμε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία επέφερε σε 30 ζώνες εντός του Δήμου Αθηναίων αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως και 95%" ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι  στην 6η κοινότητα, όπου βρίσκονται περιοχές όπως η Πλ. Κολιάτσου, η Βικτώρια και η Κυψέλη παρατηρούνται αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από €900 στα €1.450. "Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 60%" είπε χαρακτηριστικά.