Στα μέσα του 2023 οι πρώτες γεωτρήσεις στο νομό Ιωαννίνων
Στα μέσα του 2023 οι πρώτες γεωτρήσεις στο νομό Ιωαννίνων

Στα μέσα του 2023 οι πρώτες γεωτρήσεις στο νομό Ιωαννίνων

RE+D magazine
13.04.2022

Ερευνητική γεώτρηση στο Νομό Ιωαννίων από την εταιρεία Energean θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την εταιρεία η οποία είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη "για την εκτέλεση της γεώτρησης θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας".

Οπως είπε η εταιρεία "η σεισμική έρευνα που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά, δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση".

Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στη θαλάσσια παραχώρηση του Block2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

"Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009 και μετά και η υποδειγματική εκτέλεση των προηγούμενων ερευνών αποτελεί εγγύηση για το ότι και η νέα αυτή επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ενόχληση κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή", τονίζει η Energean.

Το roadmap των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανά παραχώρηση


Από τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις ελληνικές εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean ξεκινούν οι πρώτες γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις έξι παραχωρήσεις της χώρας μας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΕΔΕΥ οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται στα μέσα του 2023 στα «Ιωάννινα», ενώ ένα χρόνο μετά, το 2024 έπονται σε «Block 2», “Block 10” και «Ιόνιο» που βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αναλυτικά ανά παραχώρηση ο οδικός χάρτης των εργασιών που έχουν μπροστά τους οι μισθωτές έχει ως εξής:

«Περιοχή Ιωάννινα»: Μισθωτής της χερσαίας παραχώρησης είναι η Energean. Το συγκεκριμένο block είναι το πιο ώριμο σε σχέση με τα άλλα πέντε καθώς ήδη έχουν προσκτηθεί 400 χιλιόμετρα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα κι έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα μέσα του 2023.

«Περιοχή 2»: Βρίσκεται σε θαλάσσια έκταση βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η παραχώρηση έχει μισθωθεί, μετά την αποχώρηση της Total, από τις Energean (75% και εντολοδόχος) και ΕΛ.ΠΕ (25%). Έχει εντοπιστεί ένας πιθανός στόχος και τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 οι εταιρείες θα προχωρήσουν απευθείας σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Στόχος είναι το 2024 να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

«Περιοχή Ιόνιο» και «Περιοχή 10»: Είναι οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος, τις οποίες έχει μισθώσει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόσφατα έγινε πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων 2.800 χλμ. Η εταιρεία θα αξιολογήσει τα δεδομένα μέχρι το τέλος του 2022 ώστε το 2023 να προχωρήσει στις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό στόχου.

Περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»: Τα δύο θαλάσσια blocks έχουν μισθώσει οι εταιρείες της κοινοπραξίας TotalEnergies (40% και εντολοδόχος), ExxonMobil (40%) και ΕΛ.ΠΕ (20%). Πρόκειται για πιο υποσχόμενες περιοχές σε κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και οι λιγότερο ώριμες προς εξερεύνηση. Απαιτούνται δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και στόχος είναι να διενεργηθούν οι σεισμικές έρευνες σε συνολική έκταση 6.500 χλμ. τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.  

Ποιές ποσότητες υπάρχουν

Στοιχεία για το ποιά κοιτάσματα υπάρχουν στον ελληνικό χώρο και ποιά από αυτά είναι αξιοποιήσιμα δεν μπορούν να υπάρξουν με ασφάλεια παρά μόνον όταν γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Παρόλα αυτά, η έρευνα υδρογονανθράκων δεν βαδίζει «στα τυφλά».

Η διοίκηση της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σε διεθνές συνέδριο το 2020, ανακοίνωσε τα επίσημα πορίσματα της δημόσιας εταιρείας για τις εκτιμήσεις κοιτασμάτων της Ελλάδας.

Στη θαλάσσια περιοχή που έχει ερευνηθεί και ανατεθεί έχουν εντοπισθεί πάνω από 30 υποψήφιοι «στόχοι». Σύμφωνα με την ίδια επίσημη ανακοίνωση, «υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχείς το ένα τέταρτο των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, αυτές οι δομές θα μπορούσαν να φιλοξενούν αποθέματα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου.

Η ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου είναι πλήρως συμβατή με την πράσινη ατζέντα, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές μας για να μεταβούμε άμεσα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνει επίκαιρο για τις επόμενες δεκαετίες».

Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν εκφραστεί από τη σημερινή διοίκηση της ΕΔΕΥ (2021), σύμφωνα με τις οποίες «οι μελέτες μας δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με τον χρόνο αξιοποίησης, υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος αξιοποίησε το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια από την ανακάλυψή του και μάλιστα κατασκεύασε και τον αγωγό μεταφοράς του στα παράλια της Αιγύπτου. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας και πρωτεργάτης της επανέναρξης της ερευνητικής προσπάθειας, οι εκτιμώμενες ποσότητες επιτρέπουν στη χώρα να τροφοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το περίπου 20% της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί ένα σπουδαίο διπλωματικό – γεωπολιτικό όπλο στη φαρέτρα της χώρας.