Η αρχαία πόλη των Δελφών χωροθετείται περιμετρικά του Ιερού του Απόλλωνα. Στο δυτικό τμήμα του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, η πόλη οικοδομείται σε ακανόνιστη διάταξη. Στη θέση αυτή, έχουν αποκαλυφθεί εκτεταμένα τμήματα οικιστικών ζωνών της ύστερης ρωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής περιόδου, καθώς και μεγάλο τμήμα του αρχαίου δυτικού νεκροταφείου.
Επίσης, στο χώρο περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της αρχαίας πόλης, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι το ταφικό Ηρώο (2ος αιώνας μ.Χ.), η Στοά των Αιτωλών (3ος αιώνας π.Χ.), μνημειακοί τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου και η κινστέρνα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, η κατασκευή της οποίας υποδηλώνει τις εκτενείς ανάγκες ύδρευσης του οικισμού.
Επιπλέον, σώζονται έως και σήμερα τα κατάλοιπα των ραγών και τα βαγονέτα Decauville, με τα οποία πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των χωμάτων και η μεταφορά των ευρημάτων της μεγάλης ανασκαφής από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Το δυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης δεν αποτελεί σήμερα τμήμα του επισκέψιμου χώρου των Δελφών, παρόλο που τα περισσότερα μνημεία σώζονται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. Η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στην προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του δυτικού τμήματος και τη διεύρυνση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 950.000 ευρώ.