Σχέδια επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για ιδιοκατανάλωση
Σχέδια επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για ιδιοκατανάλωση

Σχέδια επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για ιδιοκατανάλωση

Το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ό,τι ήταν πέρυσι.
RE+D magazine
12.09.2022

Ενα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση δίνοντάς τους την ευκαιρία να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ έως 10 κιλοβάτ για ιδιοκατανάλωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, "η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ήδη τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πολύ μεγάλη πίεση, και μπορεί, όπως είπε, εδώ να υπάρχει η συνήθης γκρίνια και οι αλληλοκατηγορίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιδότηση στο ρεύμα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση".  

Οπως λέει σε σχετική ανακοίνωση "το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ό,τι ήταν πέρυσι. Δηλαδή όσο πληρώνατε λογαριασμό ρεύματος πέρυσι θα το πολλαπλασιάσετε επί 11 για να είστε στις τιμές που είναι φέτος. Το ότι δίνουμε την επιδότηση είναι πολύ ευεργετικό, γιατί διασώζουμε και νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είχαν γονατίσει αν αυτή η επιδότηση δεν υπήρχε" τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η επιδότηση δεν επαρκεί και να φροντίζουν για ενεργειακή εξοικονόμηση, είτε μέσω μείωσης της κατανάλωσης είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ σημείωσε ότι "ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση".

Όπως ανέφερε ο υπουργός: "Επιλέξαμε να φτάσουμε σε μια επιδότηση της κατανάλωσης που πιάνει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά δεν φτάνει στο σημείο εκείνο όπου χρειάζεται σύνδεση στο δίκτυο ώστε να μην έχεις το εμπόδιο του ΔΕΔΔΗΕ και να βάζεις ηλιακά πάνελ τέτοια που θα σου επιτρέψουν σχεδόν να μηδενίσεις την κατανάλωση του ρεύματός σου. Και άρα, με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουμε τις υψηλές τιμές ενέργειες από ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα".