Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με σκοπό να αξιοποιηθούν επιπλέον πόροι για την ανακαίνιση και επισκευή παλιών ακινήτων, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα, αλλά και θεσμοθέτηση κινήτρων και κυρίως αντικινήτρων για να επανέλθουν τα ακίνητα στην αγορά.
Στο πρόβλημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, σημειώνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω δανείων με μηδενικό επιτόκιο για την επισκευή κατοικιών, αλλά και τη δυνατότητα επιδότησης, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Το ζήτημα των "κλειστών σπιτιών" παραμένει αμφιλεγόμενο με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 700.000 αχρησιμοποίητα σπίτια, εκ των οποίων 120.000 στην Αττική, τα οποία εν δυνάμει μέσω προγραμμάτων θα μπορούσαν να επανέλθουν στην αγορά.
Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο του 18ου RED MEETING POINT o πρόεδρος της Cerved Property Services, Δημήτρης Ανδρίτσος, οι λόγοι που τα «κλειστά σπίτια» παραμένουν «κλειστά» είναι σύνθετοι και μπορεί να οφείλονται είτε στην πολυιδιοκτησία ή στις υψηλές απαιτήσεις των ιδιοκτητών στην τιμή πώλησης η ενοικίασης. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναληθές ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και των servicers καθώς εκτιμάται ότι αυτά δεν ξεπερνούν τα 10.000.
Όσον αφορά τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, που παρουσίασε η CPS η μέση εμπορική αξία των ακινήτων που εντάχθηκαν για παράδειγμα στο δεύτερο πρόγραμμα, αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την ίδια ή μικρότερη κατοικία, αύξηση που απορροφά και ξεπερνά το όποιο όφελος από την επιδότηση στους τόκους.
Από την άλλη το πρόγραμμα επισκευής κατοικιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που προσφέρει δάνεια χωρίς τόκο για την ανακαίνιση ακινήτων, αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τα νοικοκυριά με μόλις το 8,20% των κονδυλίων να έχει εκταμιευτεί.