Στα τρία το μπόνους του ΝΟΚ. Ποιές περιοχές κρατάνε το ύψος τους
Στα τρία το μπόνους του ΝΟΚ. Ποιές περιοχές κρατάνε το ύψος τους

Στα τρία το μπόνους του ΝΟΚ. Ποιές περιοχές κρατάνε το ύψος τους

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
RE+D magazine
25.04.2024

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανακαθορίζονται τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με κλιμακωτό περιορισμό για τα ύψη των κτιρίων.

Συγκεκριμένα ορίζεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής των κινήτρων που προβλέπει ο ΝΟΚ έως την ολοκλήρωση των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με την σχετική ρύθμιση να τίθεται σε ισχύ από την 1 Μαΐου μέχρι και τα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τα κίνητρα του ΝΟΚ εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα συντελεστή δόμησης (σ.δ.) μεγαλύτερο του 0,8.

Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά:

τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και

τα τρία μέτρα (3,00 μ.)για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

Για παράδειγμα δικαίωμα για επιπλέον 3 μ στα ύψη έχουν οι ποιοτικές κατασκευές στις περισσότερες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά όπου ο ΣΔ είναι πάνω από 2,6 (Παγκράτι, Πειραιάς) 3,6( Αμπελόκηποι Κυψέλη) 5,4 (περιοχή Ομονοίας). Αντίθετα δεν μπορούν να επωφεληθούν από το bonus που προβλέπει ο ΓΟΚ περιοχές όπως η Φιλοθέη Ψυχικό (ΣΔ 0,6) Γλυφάδα (0,8), ενώ εν μέρει επωφελούνται περιοχές όπως Παπάγου Μαρούσι (ΣΔ 1,0)  η Παλαιό Φάληρο και Άλιμος (1,4) Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται, δυνάμει των ισχύοντων κατά την έκδοση τους διατάξεων.

Το Υπουργείο θεσμοθετεί και την ενίσχυση των ελέγχων περί ορθής εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων, προκειμένου να συμπεριλάβει και στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εν τοις πράγμασι κατασκευή και διατήρηση αυτών. 

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται ο επαναληπτικός έλεγχος για τις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει του άρθρου 25 ΝΟΚ, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών.

Τέλος, καθορίζεται, για λόγους επείγοντος, διαδικασία άμεσης ανάθεσης εκπόνησης «Μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» και η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.

ΕΔΩ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ