Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία - κατά 91,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων
Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία - κατά 91,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία - κατά 91,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

Το "οικονομικό πείραμα" του Ερντογάν και η εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.06.2022

Σε νέα υψηλά επίπεδα έφθασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο καθώς αυξήθηκε στο 73,5%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2002.

Σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της χώρας η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ωστόσο το Μάιο, σε σύγκριση με την αύξηση που διαπιστώθηκε τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε καταγράψει άλμα από το 61% στο 70%.

Οι τιμές των τροφίμων, συνεχίζουν να προκαλούν "πονοκέφαλο" στους καταναλωτές με την άνοδο κατά το εξεταζόμενο διάστημα να αγγίζει το 91,6% σε ετήσια βάση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, είχε διατάξει την κεντρική τράπεζα να μειώσει επανειλημμένα το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ξεκινούσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε μια φθηνή λίρα και μια έκρηξη στις εξαγωγές για να μειώσει τον πληθωρισμό εξαλείφοντας το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επικριτές είχαν περιγράψει το σχέδιο Ερντογάν ως "οικονομικό πείραμα υψηλού ρίσκου" που κινδύνευε να προκαλέσει κατάρρευση της αξίας της τουρκικής λίρας και να οδηγήσει σε νέα υψηλά τον πληθωρισμό.

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αύξησε την ίδια ώρα τις προκλήσεις, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως ανέβασε το κόστος των ήδη μεγάλων λογαριασμών για τις εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας και ενθάρρυνε περαιτέρω τον πληθωρισμό.