Στη Θεσ/νίκη η πρώτη Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού
Στη Θεσ/νίκη η πρώτη Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού

Στη Θεσ/νίκη η πρώτη Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού

Στόχος είναι η άμεση διασύνδεση των αποφοίτων των τουριστικών σχολών, με την αγορά εργασίας.
RE+D magazine
09.05.2024

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μετατροπή της ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, στην πρώτη πανελλαδικά Πειραματική Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού.

Η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στεγάζεται στο εκπαιδευτικό ξενοδοχείο Ξενία-Ήλιος στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ έχει σχεδιάσει και λειτουργεί από το 2023 δύο πειραματικές ειδικότητες: α. Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων και β. Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων.

Υπενθυμίζεται οτι σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού του ν. 5082/2024, μετατρέπονται τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Τουρισμού, αρμοδιότητας υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να αποκτήσουν τα ΙΕΚ Τουρισμού έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους στην τουριστική αγορά εργασίας.

Στην εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των δύο πειραματικών ειδικοτήτων είχαν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB).

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) η ίδρυση και η λειτουργία με αναλυτικό οδηγό κατάρτισης, μιας τρίτης πειραματικής ειδικότητας στην Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στο τομέα του Food and Beverage (FnB), ενώ σχεδιάζονται άλλες ακόμα δύο πειραματικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν στην ίδια Σχολή.

Πέραν των πειραματικών ειδικοτήτων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας έχει να επιδείξει μια ευρύτατη και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δραστηριότητα με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, πολλαπλές εκδηλώσεις, ημερίδες, workshops,  masterclasses, συμμετοχές σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, συμμετοχή στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης σε επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, συνεργασίες με τουριστικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μνημόνια συνεργασίας.

Το 2022 είχε προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, όπου αναγνωρίστηκαν στοιχεία πειραματισμού που εφαρμόζονται στις Σχολές του υπουργείου Τουρισμού, όπως είναι η επαγγελματική στολή φοίτησης στα πρότυπα των σχολών της Ελβετίας, η προσομοίωση λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης, η εργασία και εκπαίδευσης σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών κά. 

Στόχος είναι η άμεση διασύνδεση των αποφοίτων των τουριστικών σχολών, με την αγορά εργασίας  και η παραγωγή υψηλού επιπέδου στελεχών για τον τουριστικό κλάδο, με το συγκριτικό πλεονέκτημα του επαγγελματισμού και του επιπέδου κατάρτισης.