Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Ποιες είναι οι βελτιώσεις που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
RE+D magazine
28.02.2024

Στην ολομέλεια της Βουλής οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις παραλίες και τον αιγιαλό.

Στο σχέδιο νόμου για τις παραλίες και τους αιγιαλούς έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής δύο υπουργικές τροπολογίες:

  • Η πρώτη αφορά διατάξεις για τον ορισμό 450 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή του τομέα Ανάπλασης ΙΙ και τον ορισμό του υπουργείου Ναυτιλίας για την παραλαβή και έγκριση των αιτήσεων για την πώληση ή μεταβίβαση κυριότητας δεξαμενόπλοιου για την μεταφορά αργού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου σε εφαρμογή του άρθρου 3ζ του Κανονισμού της ΕΕ.
  • Η δεύτερη υπουργική τροπολογία έχει διατάξεις σχετικά με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος από ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ρυθμίσεις της μεταβίβασης της παροχής αυτής στον άλλο γονέα. Τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας 2024- 2025 για τους ασφαλισμένους πληγέντες από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και των ανέργων αυτών των περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ. Την δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που έχουν χαρακτήρα εκτελεστικών διοικητικών πράξεων στο ΣτΕ με αίτηση ακυρώσεως. Την περαιτέρω παράταση έως τις 30.6.2024 παραμονής ειδικευμένων νοσηλευτών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης διάταξη που επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλων ή μελών ειδικού επιστημονικού προσωπικού από νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, έχει κατατεθεί και μια βουλευτική τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «Επαναφορά εν ισχύ τροποποιημένης της διάταξης του άρθρου 3 του ν. 3754/2009 περί φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 95 του ν. 5041/2023 περί παράτασης χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου ΕΣΥ».

Οι βελτιώσεις 

Μεταξύ αυτών: 

  • Την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο στα ξενοδοχεία,
  • τη μείωση του τιμήματος χρήσης για τα ναυταθλητικά σωματεία,
  • την αυστηροποίηση των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές και
  • τη μείωση του ποσοστού σε 30% για τη δεύτερη παράβαση υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας από παραχωρησιούχο.