Στην επόμενη φάση η ανάπλαση της Τούμπας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
Στην επόμενη φάση η ανάπλαση της Τούμπας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Στην επόμενη φάση η ανάπλαση της Τούμπας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Μετά το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος.
RE+D magazine
04.05.2022

Διπλό "πράσινο φως" άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος τόσο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης όσο και για την αστική αναζωογόνηση στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, «οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δύο πολύ σημαντικά Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που είχαμε αποστείλει είναι μια σημαντική επιβράβευση της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει και εξελίσσεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη αποκτούν ένα υπερσύγχρονο γήπεδο με αθλητικές εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία της ομάδας και της πόλης. Πλέον, μπορούν να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα και για το νέο γήπεδο και για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του γηπέδου. Η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται πράξη με τη Θεσσαλονίκη να "αλλάζει" σελίδα, σε συνδυασμό με σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σε όλη την πόλη».

Επιπλέον, όπως τόνισε, «με την έγκριση και του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία αστικής αναζωογόνησης σε μια μεγάλη γειτονιά στο κέντρο του Πειραιά». «Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς, μέσα από τον οργανωμένο χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό να μπει τάξη στον χώρο και να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα όλης της χώρας», κατέληξε ο υφυπουργός. 

Ειδικότερα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων προδιαγραφών και απαιτήσεων των FIFA / UEFA. Παράλληλα, με τη θετική γνωμοδότηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και τα έργα αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Με τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΝ για το ΕΠΣ του γηπέδου του ΠΑΟΚ, καθορίζονται χρήσεις γης, εγκρίνεται περιβαλλοντικά το έργο, ενώ η περιοχή που περιβάλλει τις αθλητικές εγκαταστάσεις (έκταση Αλάνας Τούμπας) θα μπορέσει να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών με χώρους πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής.

   Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΝ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, με το οποίο διανοίγεται ο δρόμος της αστικής του αναβάθμισης. 

H πρόταση του χωρικού́ σχεδιασμού́ του ΥΠΕΝ που εγκρίθηκε από το ΣτΕ, πέραν του καθορισμού του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής ως πολεοδομικού κέντρου, προβλέπει τη χωροθέτηση χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ στο πλαίσιο της επιχειρουμένης αστικής ανάπλασης, προωθούνται και άλλες παρεμβάσεις, όπως η διαπλάτυνση πεζοδρομιών με ανακατασκευή́ οδών, η διαμόρφωση δρόμων ηπίας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμων -συνδεόμενων με το μητροπολιτικό́ δίκτυο ποδήλατου- η δημιουργία χωρών αναψυχής και περίπατου, δενδροφυτεύσεις και αποκαταστάσεις του κελύφους μεγάλων κτιρίων.