Στην Παλλήνη αναπτύσσεται το μεγαλύτερο πάρκο στα Μεσόγεια
Στην Παλλήνη αναπτύσσεται το μεγαλύτερο πάρκο στα Μεσόγεια

Στην Παλλήνη αναπτύσσεται το μεγαλύτερο πάρκο στα Μεσόγεια

Το Άλσος Πανοράματος θα αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις αναδάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού όρους.
RE+D magazine
23.05.2022

Σε μια άκρη της Πεντέλης και σε μια έκταση που είχε υποστεί πριν από περίπου 25 χρόνια το βίαιο πέρασμα της φωτιάς, θα δημιουργηθεί ένα αστικό πάρκο, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο δημοτικό άλσος στα Μεσόγεια.

Στην περιοχή του Πανοράματος και σε μια έκταση 60.000 τμ η δημοτική Αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο οργανωμένης εξοχής. Ήδη έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, άμεσα προχωρά και στη δημοπράτηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Το Αστικό Άλσος Πανοράματος θα αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις αναδάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού όρους.

Μεταξύ άλλων και πέρα των υφιστάμενων, θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000 δέντρα και φυτά, το είδος των οποίων θα είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον της περιοχής, θα είναι πλήρως οργανωμένο με ειδικές διαδρομές περιπάτου, με κιόσκια, τραπεζόπαγκους και βρύσες, θα έχει σημεία άθλησης με υπαίθριο γυμναστήριο.

Παράλληλα θα οργανωθεί πλήρως ένα αυτόματο δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης και φυσικά θα εξοπλιστεί με όλα τα εφόδια πυροπροστασίας και άμεσης πυρόσβεσης, κάτι που θα συνδράμει γενικότερα στην προσπάθεια για την προστασία της «ταλαιπωρημένης» από φωτιές Πεντέλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες αστικές αναπλάσεις που μελέτησε και θέλει να υλοποιήσει ο δήμος Παλλήνης. Και αυτό γιατί υπάρχει ακόμη ο σχεδιασμός για το πολυδύναμο πάρκο Ρέματος Παναγίτσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έργο συνολικής έκτασης 40.000 τμ, το οποίο θα αποτελέσει μια πράσινη λεωφόρο αναψυχής και δραστηριοτήτων στον Γέρακα και προβλέπεται μεταξύ άλλων, φύτευση 4.000 φυτών και δέντρων, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ποδηλατόδρομος, διαδρομές περιπάτου, πίστα παρκούρ και άλλων extreme sports, υπαίθριο σκάκι κά.

Και υπάρχει και η «διπλή ανάπλαση» του Παλαιού Κέντρου Παλλήνης και της Κάντζας. Η μελέτη αυτού του έργου έχει ήδη υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.