Στην τελική φάση το μεγάλο ΣΔΙΤ στην Πειραιώς
Στην τελική φάση το μεγάλο ΣΔΙΤ στην Πειραιώς

Στην τελική φάση το μεγάλο ΣΔΙΤ στην Πειραιώς

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
20.01.2023

Στην επόμενη φάση προχωρά ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών που θα κατασκευαστεί στην Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου.

Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ  ενέκρινε το πρακτικό ολοκλήρωσης της Β` φάσης του διαλόγου του διαγωνισμού στην οποία καθορίστηκε επακριβώς το τεχνικό αντικείμενο και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η σημαντικότερη διαδικασία αυτής της φάσης θα είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν τα τέσσερα σχήματα που προκρίθηκαν στη Β`φάση του διαγωνισμού:

1. ΑΒΑΞ Α.Ε.,

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.,

3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ INTRAKAT A.E. – REDEX A.E.,

4. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – DIMAND A.E.

MORAITIS2.jpg

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το νέο έργο με προϋπολογισμό με ΦΠΑ 139,59 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,57 εκατ. ευρώ)  χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.

Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ., και μίας πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.

Η διάρκεια του παραχώρησης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το νέο κτίριο που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο ARSIS Architects το οποίο «κέρδισε» το πρώτο βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου, θα κατασκευαστεί  με βάση τις "Αρχές" του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού στις οποίες συνυπάρχουν το Περιβάλλον και η Ενέργεια ενώ όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση κατά LEED (Silver ή ανώτερο).  

MORAITIS3.jpg

Εκεί θα στεγαστούν όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα φιλοξενούνται σε 13 επιμέρους κτίρια.