Στις 20-21 Απριλίου η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ
Στις 20-21 Απριλίου η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ

Στις 20-21 Απριλίου η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν σοβαρούς "τριγμούς" σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
RE+D magazine
11.04.2022

"Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οπως είπε ο κ. Οικονόμου "ηδη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση". Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της κρίσης που πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα με τη διάθεση άνω των 4 δισεκ. ευρώ (το 1,2 δισεκ. μέσα στον Απρίλιο).

"Τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αγροτών και κτηνοτρόφων αποτελούν προτεραιότητα καθώς οφείλουμε ταυτόχρονα να είμαστε εξασφαλισμένοι και έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης αναταραχής", τόνισε ενώ μίλησε για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την έγκαιρη στήριξη της κοινωνίας κι έκανε αναφορά στην κατάθεση την Παρασκευή της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισεκ. ευρώ.

Αλλά και για το ότι ξεκίνησε και υλοποιείται με έντονο κοινωνικό πρόσημο το «Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0». «Την Παρασκευή, η χώρα μας τρίτη κατά σειρά από τις 27 της ΕΕ πήρε την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Οπως είπε σε εθνικό επίπεδο από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα διαθέσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα αυτό, τον μήνα Απρίλιο.

Αφορούν:

-Στην αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.

-Στην επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.

-Στη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας.

-Στην έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

-Στη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Στην καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

-Στην καταβολή μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

-Στην ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με σειρά μέτρων, όπως:

-Στην αναστολή και εφέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

-Στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.

-Στην επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

-Στην μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.

-Στην περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση το τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ».