Στο 98,6% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο στην Πάτρα
Στο 98,6% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο στην Πάτρα

Στο 98,6% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο στην Πάτρα

Στα €90 εκατ. ο "χαμένος" τζίρος στην τελευταία τριετία.
RE+D magazine
31.01.2023

Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του.

Του Θεμιστοκλή Μπάκα (*) 

Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 17 Ιανουαρίου  και θα διαρκέσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.

90 εκατ. ευρώ ο «χαμένος» τζίρος στη τριετία

Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 2020 όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την αναβολή όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα. Το 2021, το καμπανάκι που έκρουαν οι επιστήμονες για την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας, δεν επέτρεψε να γίνει καμία παρέλαση ή ανοικτή εκδήλωση. Το Πατρινό Καρναβάλι παρέμεινε ζωντανό με τη τελετή έναρξης να μεταδίδεται ζωντανά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μεταφέροντας σε κάθε άκρη της χώρας και όχι μόνο το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα της χαράς για τη ζωή. 

Το 2022, αποτέλεσε τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις – οι παρελάσεις λόγω πανδημίας. Η Πάτρα αναζητούσε ισοδύναμα για να καλύψει την οικονομική ζημία στο σύνολο των επαγγελματιών . Χάθηκαν σχεδόν 90εκτ. Ευρώ εντός της τριετίας από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ καταστροφή αποτέλεσε για πολλούς επαγγελματίες και ειδικά για αυτούς που έφτιαχναν στολές και ασχολούνταν με την κατασκευή αξεσουάρ (στις καλές εποχές ράβονταν μέχρι και 200.000 στολές το χρόνο). 

«Αναγέννηση» το 2023 για το Πατρινό Καρναβάλι

Όλα τα άνωθεν δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν, με κεντρική ιδέα της τελετής έναρξης την Αναγέννηση, μια αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, «επιστρέφει» τη φετινή χρονιά το Πατρινό Καρναβάλι στη πρωτεύουσα του μετά από τρία χρόνια απουσίας,  λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, ο τελάλης βγήκε στους δρόμους της Πάτρας για να αναγγείλει το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης - τον ερχομό του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Στο 98,6% οι προ-κρατήσεις το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί θα βρεθούν  στην πρωτεύουσα της Αχαΐας την περίοδο των Αποκριών για να ζήσουν  στιγμές μοναδικές, με ξέφρενα πάρτι και διασκέδαση μέχρι το πρωί. Οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 60.000 καρναβαλιστές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιοχής. 

Η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής αποτελεί την πιο όμορφη στιγμή. Χιλιάδες καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, καθώς και με τα άρματα που τους συνοδεύουν, θα στείλουν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού θα γραφτεί με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις 26 Φεβρουαρίου. 

Τα ποσοστά προ-κρατήσεων αγγίζουν το 98,6% για αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις (άφιξη Παρασκευή 24/2 – αναχώρηση Δευτέρα 27/2) κυμαίνεται από 552€ έως και 1.715€ . Η κατώτατη τιμή αφορά κατοικία 64τμ σε απόσταση 3,2χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας, ενώ η ανώτατη τιμή αφορά κατοικία 95τμ στο κέντρο της πόλης. 

Φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που κινήθηκαν άμεσα,  οργανώνοντας τη συμμετοχή του στο Πατρινό Καρναβάλι που μετά από τρία χρόνια «απουσίας» επιστρέφει δυναμικά και έτοιμο να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φίλους – στους επισκέπτες της Πάτρας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δυναμική της Αχαϊας στον κλάδο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με την εταιρεία AirDNA είναι 894 ακίνητα, εκ των οποίων τα 357 είναι στον Δήμο Πατρέων. Η έντονη κινητικότητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, «καταγράφει» την τάση που αναμένουμε γενικότερα το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Οικονομικές επιλογές για το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης    

Η Αχαΐα διαθέτει και οικονομικές επιλογές για τους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη βασίλισσα του καρναβαλιού, τη Πάτρα. Το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αχαΐας, διαθέτει επιλογές για όλα τα οικονομικά βαλάντια. Ακόμη και για τους επισκέπτες που θέλουν να συμμετέχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσει,  αλλά θα ήθελαν να επιλέξουν ένα μέρος πιο ήρεμο, πλησίον της θάλασσας, συνδυάζοντας το ξέφρενο πάρτι των ημερών στους δρόμους της Πάτρας, αλλά και την ομορφιά της φύσης.

Παράλληλα, οι κάτωθι προορισμοί, επιλέγονται κυρίως από οικογένειες που τα παιδιά τους θα συμμετέχουν στο “Καρναβάλι των Μικρών”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ‘’Καρναβάλι των Μικρών’’ αποτελεί Πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές από την Πάτρα, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε ομάδες ανάλογα με το νηπιαγωγείο, το σχολείο τους, το φροντιστήριό τους, τη σχολή χορού τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παρελαύνουν μαζί με τους συνοδούς τους περί τα 10.000 παιδιά.

Το κόστος μίσθωσης σε αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα κυμαίνεται από 182€ και διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη δυναμικότητα του. Στα Σελιανίτικα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 105τμ με 3 Υ/Δ, διαμορφώνεται στα 367€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στο Λόγγο, studio μισθώνεται προς 182€ για τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ στον Αλισσό, κατοικία 85τμ με 2 Υ/Δ προς 405€.  

Το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να αποτελέσει «αρωγό» τουριστικής ανάπτυξης  

Το πατρινό καρναβάλι παρουσιάζει διείσδυση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο κύριος όγκος των επισκεπτών και ιδιαίτερα στο καρναβάλι των μεγάλων προέρχεται διαχρονικά από την Αττική (54,1% το 2012 - DataRC), σε αντίθεση με το καρναβάλι των μικρών που φαίνεται να προσελκύει επισκέπτες από διάφορα μέρη της επικράτειας και, κυρίως, από διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με έρευνα της DATARC, oι επισκέπτες επιλέγουν το καρναβάλι κυρίως γιατί το θεωρούν «σημείο διασκέδασης» και ευκαιρία να βιώσουν την «καρναβαλική ατμόσφαιρα», ενώ οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού και το θέαμα που προσφέρουν αποτελούν δευτερεύοντα κριτήρια γι’ αυτούς. 

Ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών καταφθάνει στην Πάτρα κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κατά μέσο όρο η διαμονή των επισκεπτών υπολογίζεται στις 2-2,5 ημέρες, με έναν στους 5 επισκέπτες να επιλέγει την αυθημερόν επίσκεψη. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο βαθμός συμμετοχής σε άλλες εκδηλώσεις εκτός Πατρινού καρναβαλιού όπως και οι επισκέψεις σε κάθε είδους αξιοθέατα εξακολουθούν να μην αποτελούν σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της πόλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία δικτύωσης των πολιτιστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής . 

Παράλληλα, η βασίλισσα του καρναβαλιού, η Πάτρα, δεν διαθέτει καρναβαλικό μουσείο -εκθέτοντας στολές, μάσκες, άρματα αλλά και «εικόνες – βίντεο» προηγούμενων χρόνων. Το πατρινό καρναβάλι διαθέτει το σύνολο των παραγόντων για να αξιοποιηθεί τουριστικά στο σύνολο του έτους και όχι μόνο τις ημέρες των εκδηλώσεων. 

(*) Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates