Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 85% των κτιρίων της ΕΕ κατασκευάστηκαν πριν από το 2000. Από αυτά, το 75% έχουν κακή ενεργειακή απόδοση. Όμως, ενώ η οδηγία προσφέρει μια σαφή πορεία για το μέλλον, υποκινεί επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της αλλαγής.
Η EPBD αποτελεί μέρος ενός ρυθμιστικού πλαισίου που υποστηρίζει τον στόχο της ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Αρχικά δημιουργήθηκε το 2002, και αποτελεί μια εξελισσόμενη νομοθεσία που έχει ενημερωθεί πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη αναθεώρηση ψηφίστηκε στις αρχές του 2024 και βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επίσημης έγκρισης.
Οι σημαντικότερες αλλαγές της τελευταίας έκδοσης της EPBD περιλαμβάνουν:
- Την εφαρμογή βελτιωμένων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) με βάση κοινά κριτήρια σε όλη την ΕΕ.
- Τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα, με στόχο την πλήρη κατάργηση έως το 2040.
- Την εδραίωση καθαρά μηδενικών εκπομπών ως πρότυπο για νέα κτίρια, με μηδενικές επιτόπιες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα και ηλιακή ετοιμότητα όπου είναι εφικτό.
Εκτός από τον μακροπρόθεσμο στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η οδηγία ορίζει επίσης πιο βραχυπρόθεσμες προθεσμίες. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη πρέπει να ανακαινίσουν τα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση έως το 2033.
Ο κίνδυνος απώλειας αξίας αποτελεί επίσης σημαντική παράμετρο για την άμεση επίσπευση των προσπαθειών. Οι κατασκευαστές και οι επενδυτές πρέπει να κάνουν έγκαιρα τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να διατηρήσουν τη δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των περιουσιακών τους στοιχείων και να αποφύγουν πιθανές οικονομικές ζημίες.
Οι επενδυτές μπορεί επίσης να θέλουν να εξορθολογίσουν το χαρτοφυλάκιό τους αποεπενδύοντας από περιουσιακά στοιχεία στα οποία δεν είναι πρόθυμοι ή δεν μπορούν να ενισχύσουν με περαιτέρω επενδύσεις. Καθώς περνά ο καιρός, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης κατηγορίας θα υποτιμώνται σε αξία και θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολο να πουληθούν, καθώς η ζήτηση θα μειώνεται. Αντίθετα, η ζήτηση για πράσινες επενδύσεις συνεχίζει να αυξάνεται.
Αγκάθι η έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού
Η σπανιότητα των πόρων και ο ανταγωνισμός για αυτούς είναι μια παράμετρος που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της εργασίας που απαιτείται, τόσο από συμβούλους όσο και από τεχνικό προσωπικό, αναμένεται ότι ο ανταγωνισμός για πόρους, όπως το εργατικό δυναμικό και τεχνογνωσία, να αυξηθεί γρήγορα.
Καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, και δεδομένου ότι τα διάφορα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές ανάγκες - με βάση παράγοντες όπως το υπάρχον κτιριακό τους απόθεμα και το κλίμα - η οδηγία δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να σκιαγραφήσουν τη δική τους «εθνική τροχιά» με βάση τις εκάστοτε συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι καθυστερήσουν να λάβουν μέτρα δε θα υποστούν συνέπειες.
Οι βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν με βάση την EPBD θα ενισχύσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων τώρα και στο μέλλον, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους χρηματοδότες, με τους κατασκευαστές που έλαβαν προληπτικά μέτρα για την ευθυγράμμιση της ταξινόμησης της ΕΕ να βρίσκονται τώρα σε πολύ ευνοϊκότερη θέση, σε σχέση με τις νέες αναθεωρήσεις της EPBD.
Πηγή: GRESB