Στο "φουλ οι μηχανές" του εγχώριου τουρισμού για το 2023
Στο "φουλ οι μηχανές" του εγχώριου τουρισμού για το 2023

Στο "φουλ οι μηχανές" του εγχώριου τουρισμού για το 2023

Η μεγαλύτερη μερίδα των ξενοδόχων έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με Tour Operators.
RE+D magazine
17.10.2022

Για τις προκλήσεις της νέας σεζόν ετοιμάζεται ο εγχώριος τουριστικός κλάδος αφού ο πήχης για το 2023 έχει ανέβει ψηλά, απόρροια των επιδόσεων της φετινής χρονιάς.

Οπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του τουριστικού κλάδου προτού ρίξει αυλαία η φετινή χρονιά η μεγαλύτερη μερίδα των ξενοδοχείων έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Tour Operators για το 2023.

Εστιάζοντας στις τιμές των νέων συμβολαίων, συντεταγμένα όλος σχεδόν ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ζητήσει αύξηση 10% στα νέα συμβόλαια του 2023, αναφέρει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη  δεν καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους που κυμαίνεται στο 30% με 40%, εξήγησε η ίδια. Πολύ λίγες εταιρίες εξασφάλισαν αυξήσεις άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πενταετή υπογεγραμμένα συμβόλαια από το 2019. Οι τελευταίες επιχειρούν να πετύχουν μια άνοδο 5% στις τιμές, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα το καταφέρουν.

Οι διαπραγματεύσεις με Tour Operators έχουν ξεκινήσει

Στο μεταξύ προτού ρίξει αυλαία η φετινή χρονιά η μεγαλύτερη μερίδα των ξενοδοχείων έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Tour Operators για το 2023. Εστιάζοντας στις τιμές των νέων συμβολαίων, συντεταγμένα όλος σχεδόν ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ζητήσει αύξηση 10% στα νέα συμβόλαια του 2023, αναφέρει η κα Τετράδη. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη δεν καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους που κυμαίνεται στο 30% με 40%, εξήγησε η κα Τετράδη. Πολύ λίγες εταιρίες εξασφάλισαν αυξήσεις άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πενταετή υπογεγραμμένα συμβόλαια από το 2019. Οι τελευταίες επιχειρούν να πετύχουν μια άνοδο 5% στις τιμές, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα το καταφέρουν.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου θα δώσουν το "παρών" στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, προκειμένου να αφουγκραστούν και να ενημερωθούν για τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις. Εκεί κλείνονται νέες συμφωνίες και επέκταση υπαρχόντων λαμβάνουν χώρα εκεί, όπως τόνισε η κα. Τετράδη. Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη είναι μερικά από τα μεγάλα τουριστικά ραντεβού που δίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Επιμήκυνση της σεζόν

Με το 2022 να έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική τουριστική σκηνή, ήδη οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα έχουν ριχτεί στη "μάχη" του 2023. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  μαζί με το υπουργείο Τουρισμού έχει γίνει σαφές στο εξωτερικό ότι για το μοντέλο ήλιος και θάλασσα η χώρα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, υπάρχει διάθεση από Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού να υποστηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ