Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές πόλεις
Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές πόλεις

Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές πόλεις

RE+D magazine
07.11.2022

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Ευρώπη αντιμετωπίζοντας ένα ιστορικά υψηλό πληθωρισμό συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια και ενεργειακό κόστος. Επτά στα δέκα στελέχη της αγοράς του real estate που συμμετείχαν στην φετινή 20η έρευνα (Emerging Trends in Real Estate Europe 2023) που πραγματοποιούν κάθε χρόνο το Urban Land Institute σε συνεργασία με την PwC πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα περάσει σε ύφεση πριν από το τέλος του 2022.

Το κλίμα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση σε σχέση με την περσινή έκθεση, όταν κυριαρχούσε στην Ευρώπη ένα κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και μια κατακόρυφη άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος.

Αν και η κατάταξη των πόλεων δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές - το Λονδίνο διατηρεί την πρώτη θέση ενώ το Παρίσι πήρε τη δεύτερη θέση από το Βερολίνο - οι συνολικές προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης και για τις 30 πόλεις που καλύπτονται από το Emerging Trends Europe έχουν μειωθεί από την περσινή έρευνα.

Ακόμη και τα άλλα συνήθη ασφαλή καταφύγια των επενδυτών στη Γερμανία, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Αμβούργο, δεν εμφανίζουν το ίδιο θετικό κλίμα όπως τα προηγούμενα χρόνια, αντανακλώντας τον πιθανό αντίκτυπο του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και την εξάρτησή της από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ειδικότερα η Αθήνα, παρά  το γεγονός ότι εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 23η θέση εξαιτίας του μικρού μέγεθους σε ό,τι έχει να κάνει με τον όγκο των επενδύσεων ακινήτων έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, η ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται ότι παρουσιάζει, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της αγοράς, καλές προοπτικές σε ό,τι έχει να κάνει με τα ενοίκια και την αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά  «υπάρχει ακόμη έλλειψη σύγχρονου κτιριακού αποθέματος λόγω της πολύ παρατεταμένης προηγούμενης ύφεσης. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια υπήρξαν κάποιες νέες αναπτύξεις στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, σε γραφεία και εμπορικούς χώρους, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά».

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα, η δραστηριότητα σε σχέση με νέες μισθώσεις σε όλη την Ευρώπη (και στην Αθήνα) διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδο για μεγάλο μέρος του 2022. Υπάρχει όμως ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ύφεση θα οδηγήσουν σε πτώση ενοικίων και αύξηση των διαθέσιμων επαγγελματικών χώρων προς μίσθωση. «Είναι σαφές ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σε όλα τα επίπεδα», όπως υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη του κλάδου, «με την ανάκαμψη να μην έρχεται  μέχρι τις αρχές του 2024».

Screen Shot 2022-11-07 at 08.58.33.png