Στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο οι Eni και TotalEnergies
Στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο οι Eni και TotalEnergies

Στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο οι Eni και TotalEnergies

Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του σχεδίου North Field East (NFE), αξίας άνω των $28 δισ.
RE+D magazine
20.06.2022

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni ως δεύτερο ξένο εταίρο, μετά τη γαλλική TotalEnergies, για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο.

"Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (...) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο" στον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του σχεδίου North Field East (NFE), αξίας άνω των 28 δισ. δολαρίων και που έχει σκοπό την αύξηση κατά 60% της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας του Κόλπου μέχρι το 2027.

Το μερίδιο της TotalEnergies, η συμφωνία της οποίας έως το 2054 με την QE ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου, θα είναι η πιο σημαντική, στο 6,25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Πατρίκ Πουγιανέ. Η πιο σημαντική συμφωνία της γαλλικής εταιρίας με το Κατάρ συνεισφέρει στο να αντισταθμισθεί η αποχώρησή της από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια τρίτη υπογραφή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, έπειτα από συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019.

Η συμμετοχή ξένων εταιριών αναμένεται να φθάσει περίπου το 25%.

Το σχέδιο North Field East (NFE), όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, προβλέπει την επέκταση του εξωχώριου πεδίου Βόρειο Πεδίο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο που το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν.

Το Βόρειο Πεδίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την QE. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την ιρανική επικράτεια, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί το μερίδιό της από το κοίτασμα αυτό παρεμποδίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και "η λιγότερο ακριβή πηγή εφοδιασμού αυτή την ώρα", διευκρινίζει ο Ντάνιελ Τόλεμαν, αναλυτής του γραφείου Wood Mackenzie.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς LNG σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προς το ρωσικό αέριο.

Η Eni ανακοίνωσε την, Παρασκευή, πως η Gazprom παρέδωσε μόνο το 50% του αερίου που της είχε ζητήσει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.