Στο "μικροσκόπιο" των τραπεζών πλούσιοι πελάτες μετά από υπόθεση ξεπλύματος
Στο "μικροσκόπιο" των τραπεζών πλούσιοι πελάτες μετά από υπόθεση ξεπλύματος

Στο "μικροσκόπιο" των τραπεζών πλούσιοι πελάτες μετά από υπόθεση ξεπλύματος

Πως ξέπλυναν πάνω από $2,23 δισ. από έσοδα σε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια μέσω 16 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Σιγκαπούρη.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.06.2024

Η τράπεζες Citigroup Inc., η DBS Group Holdings Ltd. και άλλες που εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Σιγκαπούρης εντείνουν τον έλεγχο των πλούσιων πελατών και των πιθανών πελατών τους για να αποφύγουν την έκθεση σε παράνομες ροές.

Ιδιώτες τραπεζίτες σε πολλά ιδρύματα λαμβάνουν επίσης πρόσθετη εκπαίδευση για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν κόλπα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να κρύψουν τις πηγές των κεφαλαίων τους, είπαν στο πρακτορείο Bloomberg πηγές κοντά στο θέμα.

Οι κινήσεις, οι οποίες είναι εθελοντικές, δείχνουν πώς οι δανειστές προσπαθούν να κλείσουν τα κενά που επέτρεψαν σε μια ομάδα εγκληματιών από την Κίνα να ξεπλύνουν περισσότερα από $2,23 δισ σε έσοδα από διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια μέσω τουλάχιστον 16 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη νησιωτική χώρα. 

Το σκάνδαλο αμαύρωσε την εικόνα της Σιγκαπούρης και αποκάλυψε τις αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο τοπικές και ξένες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες ελέγχουν τους πελάτες τους.

singapore laundering case.jpg

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ολοκλήρωσε πρόσφατα ελέγχους σε ορισμένες τράπεζες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Οι δανειστές που είχαν τις περισσότερες συναλλαγές με τους εγκληματίες - μέσω καταθετικών λογαριασμών, δανείων και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και άλλα μέτρα από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή μετά την ολοκλήρωσή της, είπαν οι ίδιες πηγές. 

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ξεπλύματος τον Αύγουστο του 2023, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δημιούργησε μια διυπουργική επιτροπή για να επανεξετάσει το καθεστώς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να ενισχύσει την άμυνα σε τομείς όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι μεσίτες ακινήτων και πολύτιμων μετάλλων. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τις αρχές περιελάμβαναν μετρητά, ράβδους χρυσού, κοσμήματα, αυτοκίνητα και οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Και οι 10 κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους και έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση από 13 έως 17 μήνες. Άλλα 17 άτομα βρίσκονται υπό έρευνα και παραμένουν ελεύθερα.