Στο ταμπλό του ΧΑ η Noval Property - Τα επόμενα βήματα
Στο ταμπλό του ΧΑ η Noval Property - Τα επόμενα βήματα

Στο ταμπλό του ΧΑ η Noval Property - Τα επόμενα βήματα

Οι εταιρίες ακινήτων καλύπτουν σήμερα το 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.06.2024

Με βασικούς μετόχους τον Ομιλο Βιοχάλκο, την EBRD, 87 Ελληνες και Ξένους θεσμικούς επενδυτές καθώς και 4.752 εγχώριους ιδιώτες επενδυτές πέρασε σήμερα το "κατώφλι" του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Noval Property.

Οπως δήλωσε ο CEO της ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος όπου χτύπησε παραδοσιακά το "καμπανάκι" για την έναρξη της συνεδρίασης "παρά την δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των ακινήτων στην Ελλάδα και διεθνώς η δημόσια εγγραφή της Noval υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές. Και ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι υπερκαλύφθηκε εξίσου από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Οι νέοι μέτοχοι αξιολόγησαν θετικά την πορεία της Noval από το 2019 που γίναμε ΑΕΕΑΠ για πλήθος λόγων όπως για παράδειγμα:

Το υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο μας που περιλαμβάνει και ακίνητα εισοδήματος αλλά και ανάπτυξη ακινήτων, το διαφοροποιημένο, μοντέρνο και σε μεγάλο βαθμό "πράσινο" με περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις χαρτοφυλάκιο ακινήτων μας. 

Το πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό αφήγημα των ακινήτων που αναπτύσσουμε και την έμφασή μας στην βιώσιμη ανάπτυξη. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά κατά κύριο λόγο σε ακίνητα που είναι ήδη στην ιδιοκτησία μας με έμφαση σε αστικές αναπλάσεις, αναπροσδιορισμό και ανακατασκευή παλαιού κτριακού αποθέματος. 

Την ισχυρή μετοχική μας σύνθεση με την Βιοχάλκο ως βασικό μέτοχο και τώρα πια και την EBRD ως μέτοχό μας. 

Το χαμηλό δανεισμό -μεταξύ των ελληνικών ΑΕΕΑΠ που παρουσιάζει η εταιρεία.

Τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου μας καθώς και της εσωτερικής αξίας της Noval Property από το 2019 έως το 2023.

Την διάρθρωση της εισαγωγής στο ΧΑ μέσω ΑΜΚ ώστε όλα τα κεφάλαια να εισέλθουν στην εταιρεία και να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό μας πρόγραμμα και ότι κρίναμε σωστό να λάβουν και οι νέοι μέτοχοι το μέρισμα της χρήσης 2023 με βάση το ποσοστό της συμμετοχής τους κάτι για το οποίο έχει ανακοινωθεί Εκτακτη Γ.Σ την επόμενη εβδομάδα". 

Το επενδυτικό σχέδιο 

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δυναμική φάση υλοποιώντας ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους €340 εκατ. έως το 2028 που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το 75% του χαρτοφυλακίου της είναι ακίνητα εισοδήματος, διαφόρων κατηγοριών, όπως ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά κέντρα - πάρκα, αποθήκες - logistics αλλά και κατοικίες που δίνει μια ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 7,2% και είναι σχεδόν πλήρως μισθωμένο με μακροχρόνιες συμβάσεις. Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα εισοδήματος τα έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της σε ακίνητα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Την 31η Δεκεμβρίου 2023, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 61 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε σε €571 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά €55 εκατ. (11%) έναντι της εύλογης αξίας της 30ης Ιουνίου 2023 που ήταν στα επίπεδα των €516 εκατ. 

Ο κλάδος των ακινήτων

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην ευρύτερη αγορά των ακινήτων, καθώς όπως είπε η Noval Property είναι η 14 εταιρεία του κλάδου real estate που περνά την πόρτα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε έναν κλάδο ο οποίος καλύπτει το 5% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς. "Η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος είναι εμφανής, με το χρηματιστήριο να κινείται δυναμικά. Οι επενδυτές επιβραβεύσουν τις καλές και ισχυρές εταιρείες", δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κοντόπουλος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι «NOVAL» με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι €2,78 ανά μετοχή, ίση με την τιμή διάθεσης που καθορίστηκε.