Στο Τορόντο το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στη Β. Αμερική
Στο Τορόντο το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στη Β. Αμερική

Στο Τορόντο το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στη Β. Αμερική

Ένας πύργος 31 ορόφων και 90 μέτρων αναμένεται να κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης
RE+D magazine
02.08.2022

Το καναδικό στούντιο Icon Architects ανακοίνωσε το σχέδιό του για έναν πύργο 31 ορόφων στο Τορόντο, ο οποίος, εάν ολοκληρωθεί, θα είναι η ψηλότερη κατασκευή από ξύλο στη Βόρεια Αμερική. Η δομή έχει προταθεί για το κέντρο του Τορόντο. Εφόσον εγκριθεί, θα έχει ύψος 90 μέτρα, καθιστώντας την την ψηλότερη μαζικά ξύλινη κατασκευή στη Βόρεια Αμερική.

Ανάλογα με την πρόοδο άλλων σχεδίων – συμπεριλαμβανομένου ενός πύργου ύψους 100 μέτρων που σχεδιάστηκε από τον Schmidt Hammer Lassen για την Ελβετία – ο πύργος του Τορόντο θα μπορούσε να είναι η ψηλότερη κατασκευή από μαζική ξυλεία στον κόσμο.

Σχεδιασμένο ως πύργος κατοικιών, το στούντιο θα χρησιμοποιεί ξυλεία με σταυροειδείς στρώσεις (CLT) ως υλικό για τα δάπεδα του πύργου και για ορισμένους από τους τοίχους του, σύμφωνα με την Icon Architects.

Ο σχεδιασμός του πύργου μαζικής ξυλείας εμπνεύστηκε από το παιχνίδι με ξύλα Jenga. Οι εικόνες του αρχιτεκτονικού γραφείου δείχνουν μια πολύχρωμη επένδυση που πλαισιώνεται από μια σειρά εδουαρδιανών κτιρίων από τούβλα, τα οποία βρίσκονται κάτω από το νέο κτίριο. Τα εδουαρδιανά κτίρια έχουν καθεστώς διατηρητέου και πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

icon-architects-mass-timber-toronto_dezeen_2364_col_2-scaled.jpg


Εάν ολοκληρωθεί, η κατασκευή θα έχει 21.368 τετραγωνικά μέτρα οικιστικού χώρου και 494 οικιστικές μονάδες.

Επί του παρόντος, η ψηλότερη κατασκευή από μάζα ξυλείας στη Βόρεια Αμερική είναι μια επταώροφη κατασκευή από τον Michael Green στη Μινεσότα. Το ψηλότερο κτίριο μαζικής ξυλείας στον κόσμο είναι το Mjøstårnet της Voll Arkitekter στο Brumunddal της Νορβηγίας, ένας πύργος ύψους 85,4 μέτρων με δομή κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από προϊόντα ξυλείας.

Η μαζική ξυλεία συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Το 2021, η πόλη της Νέας Υόρκης ενέκρινε την κατασκευή κτιρίων από μαζική ξυλεία ύψους έως και 25,9 μέτρων.