Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για τις φοιτητικές εστίες στη Φυλή
Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για τις φοιτητικές εστίες στη Φυλή

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για τις φοιτητικές εστίες στη Φυλή

Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
RE+D magazine
05.04.2022

Προχωράει, μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Πάρκο Πόλης του Δήμου Φυλής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρέλαβε τον φάκελο αίτησης του έργου από το δήμαρχο Χρήστο Παππού και τον πρύτανη, Παναγιώτη Καλδή.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος θα βάλει το οικόπεδο, ενώ η Εταιρία «Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής Μ.Α.Ε», που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου αναλαμβάνει το σχεδιασμό, ωρίμανση, υλοποίηση και διαχείριση του έργου δημοσίου χαρακτήρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ωρίμανση του έργου, η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (ΣΔΙΤ) η διεκπεραίωση της δημοπράτησης και η παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης ΣΔΙΤ.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με τον Νόμο 4521 προήλθε μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης του ΤΕΙ. Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό φοιτητών με εγγεγραμμένους φοιτητές περίπου 55.700 προπτυχιακούς, 5.500 μεταπτυχιακούς και 460 υποψήφιους διδάκτορες. Σήμερα λειτουργούν συνολικά 27 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε έξι σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Επιστημών Τροφίμων, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και τη Σχολή Μηχανικών.

Μέσω ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες σε Κρήτη Θράκη και Θεσσαλία

Υπενθυμίζεται οτι μέσω συμπράξεων δρομολογούνται ήδη η δημιουργία φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, της Θράκης, και της Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα €400 εκατ.

Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ η κατασκευή φοιτητικών εστιών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη  και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Βόλο & Λαμία με συνολικό κόστος επένδυσης €105,4 εκ. €92εκ. αντίστοιχα ενώ σε φάση δημοπράτησης βρίσκεται η κατασκευή φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με το συνολικό κόστος επένδυσης να φτάνει τα €207 εκ.

Τα τρία αυτά έργα εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 190 εκατ. ευρώ από τον ΕΤΕπ και οι διαγωνισμοί έχουν περάσει στο τελικό στάδιο που είναι η υποβολή των προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου.