Στον David Chipperfield το φετινό Νόμπελ Αρχιτεκτονικής
Στον David Chipperfield το φετινό Νόμπελ Αρχιτεκτονικής

Στον David Chipperfield το φετινό Νόμπελ Αρχιτεκτονικής

Στον Βρετανό αρχιτέκτονα το Pritzker Architecture Prize για το 2023.
RE+D magazine
08.03.2023

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield, γνωστός για τα "σεμνά" σχέδιά του, συχνά εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές μορφές κτιρίων, βραβεύτηκε με το Pritzker Architecture Prize για το 2023.

Ο Τσίπερφιλντ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1953 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Κίνγκστον, όπως επίσης και στην Architectural Association στο Λονδίνο. Εργάστηκε στα γραφεία των Douglas Stephen, Ρίτσαρντ Ρότζερς και του Norman Foster, και το 1984 ίδρυσε το δικό του, γνωστό με το όνομα David Chipperfield Architects. Σήμερα έχει γραφεία στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μιλάνο και τη Σαγκάη με πάνω από 250 υπαλλήλους από 15 χώρες, που εργάζονται σε μια ποικιλία σχεδίων στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Έγινε γνωστός με το σχεδιασμό του βραβευμένου River and Rowing Museum στο Henley-on-Thames στο οποίο χρησιμοποίησε επένδυση δρυός, τσιμέντο και γυαλί. 

_11.jpg

Από τότε, Τσίπερφιλντ έχει γίνει ένα από τα σημαντικοτερα πρόσωπα στο σχεδιασμό πολιτιστικών και δημόσιων κτιρίων σε όλη την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τσίπερφιλντ ήταν ο αρχιτέκτονας της ανακατασκευής του κατεστραμμένου Neues Museum στο Βερολίνο, το οποίο ξανάνοιξε τον Οκτώβριο του 2009.

 _18.jpg

"Αρωμα... Ελλάδας"

Η βράβευση του όμως με το κορυφαίο βραβείο αρχιτεκτονικής έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα γραφεία Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη επελέγησαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 

ARXAIOLOGIKO MOUSEIO_2.jpg


Η επιτροπή απονομής του βραβείου επικρότησε το ότι ο Chipperfield «αποφεύγει τον συρμό» και αναγνώρισε την «αφοσίωσή του σε μια αρχιτεκτονική ανεπιτήδευτης αλλά μετασχηματιστικής παρουσίας στο άστυ».