Στον Δήμο Αθηναίων περνά ο "Λουμπαρδιάρης"
Στον Δήμο Αθηναίων περνά ο "Λουμπαρδιάρης"

Στον Δήμο Αθηναίων περνά ο "Λουμπαρδιάρης"

Το κτίριο θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί για τις επόμενες γενιές.
RE+D magazine
29.03.2022

Την σύμβαση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Αθηναίων για το ιστορικό καφενείο του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη γνωστό ως "Αναπαυτήριο" ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, και «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη "στόχος του Δήμου είναι να επανελθει στο αρχικό πνεύμα, την αρχική φιλοσοφία του διάσημου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Δημήτρη Πικιώνη και όχι να γίνει ένας ακόμη χώρος για γαμήλιες εκδηλώσεις".

"Θέλουμε όμως, ο χώρος αυτός να λειτουργήσει με σεβασμό στους καλλιτέχνες, στους ανθρώπους των τεχνών, στις συλλογικότητες τους, στις οργανώσεις τους, στις ομάδες τους, με σεβασμό στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να λειτουργήσει με ασφάλεια. Θέλουμε να διασφαλίσουμε κινητή και ακίνητη περιουσία και βεβαίως θέλουμε αυτό το κτίριο να το συντηρήσουμε και να το αποκαταστήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Μιλάμε για την ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας και τη λειτουργία του, ως έναν χώρο πολιτισμού" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης.

Τα λιθόστρωτα πεζούλια, τα παγκάκια και η μετωπική θέα στον βράχο της Ακρόπολης συνθέτουν το ξύλινο «αναπαυτήριο» που παραμένει κλειστό και ανενεργό εδώ και χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο στου Φιλοπάππου ανακηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».