Σχέδιο μείωσης του αποθέματος νέων κατοικιών στην Κίνα
Σχέδιο μείωσης του αποθέματος νέων κατοικιών στην Κίνα

Σχέδιο μείωσης του αποθέματος νέων κατοικιών στην Κίνα

"Πουλήστε τα παλιά σπίτια και αγοράστε καινούρια" προτρέπει τους κατοίκους της η πόλη Zhengzhou.
RE+D magazine
16.04.2024

Η κεντρική Κινεζική πόλη Zhengzhou ζήτησε από τους κατοίκους να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα σπίτια τους σε μια τοπική κρατική εταιρεία και να αγοράσουν νέα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα αποθέματα νέων κατοικιών και να τονωθεί ο τοπικός κλάδος των ακινήτων.

Η τοπική κρατική εταιρεία Zhengzhou Urban Development Group Co. θα αγοράσει 500 μεταχειρισμένα σπίτια από τις 20 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ένωση ακινήτων της Zhengzhou.

Οι κάτοικοι πρέπει να αγοράσουν ένα νέο σπίτι στην κύρια αστική περιοχή για συνολική τιμή που δεν είναι μικρότερη από τη συνολική τιμή του σπιτιού που πωλούν, ανέφερε η ανακοίνωση. Οι περισσότερες από τις μικρές και μεσαίες πόλεις της Κίνας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα των ακινήτων, με ολόκληρο τον κλάδο του real estate να βρίσκεται σε κρίση ρευστότητας μετά την καταστολή της υψηλής μόχλευσης στους developers το 2021.

Στο Zhengzhou, οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι τοπικές πόλεις στις οποίες έχει παραχωρηθεί πλήρης αυτονομία για την προσαρμογή των πολιτικών της αγοράς ακινήτων έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αγορές κατοικιών, μείωσαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις προκαταβολές και πρόσφεραν επιδοτήσεις για αγορές νεόδμητων.

Αυτές οι πολιτικές έχουν περιορισμένο μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο, εν μέρει επειδή οι πιθανοί αγοραστές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά νέων κατοικιών εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα των υπερχρεωμένων εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων να παραδώσουν τα έργα στην ώρα τους.