Συμβιβασμός για τη συμμετοχή της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου
Συμβιβασμός για τη συμμετοχή της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου

Συμβιβασμός για τη συμμετοχή της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, το 81% των Γερμανών.
RE+D magazine
26.10.2022

Στο 24,9% θα ανέλθει τελικά το ποσοστό που θα αποκτήσει η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου ύστερα από την έγκριση του συμβιβασμού που πρότεινε ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η συμμετοχή της Cosco στην εταιρία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρίας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, η πρόταση του καγκελάριου είχε στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις έξι υπουργείων - μεταξύ των οποίων τα Οικονομίας και Εξωτερικών - για την συμφωνία. Επιφυλακτικός για τη συμφωνία εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος την Τρίτη το βράδυ δήλωσε την τηλεόραση της ARD ότι «πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μειώσουμε όπου είναι δυνατόν τις μονόπλευρες εξαρτήσεις - και αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών, αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης.